Skip to main content
main-content
Top

31-01-2019 | Podotherapie | Nieuws

Mensen met voorvoetklachten ervaren een slechtere gezondheid

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Mensen met metatarsalgie ervaren zowel een slechtere voetgerelateerde gezondheid als een slechtere algemene gezondheid in vergelijking met gezonde mensen. Dat blijkt uit een recent onderzoek waarin de voet-specifieke en algemene ervaren gezondheid onder mensen met verschillende typen metatarsalgie onderzocht werd.

Talrijke studies hebben de kwestie van metatarsalgie behandeld, met betrekking tot de klinische kenmerken en behandeling. Er is echter geen onderzoek uitgevoerd naar de impact van metatarsalgie op de kwaliteit van leven van patiënten. Deze studie van de Podiatric Medicine and  Surgery kliniek in Ferrol, Spanje geeft daar een eerste aanzet toe.

Metatarsalgie

Metatarsalgie, waarbij sprake is van pijn rond de MTP-gewrichten, wordt gezien als een van de meest voorkomende oorzaken van voetpijn onder vrouwen van middelbare leeftijd. Metatarsalgie ontstaat vaak secundair, als reactie op een onderliggend probleem zoals reumatoïde artritis of een standsafwijking. Er bestaan verschillende classificaties voor metatarsalgie. Bij primaire metatarsalgie is er vaak sprake van een afwijking in de metatarsalia (bijvoorbeeld plantairflexie of afwijkende lengte van de metatarsalia). Bij secundaire metatarsalgie is er sprake van metabole stoornissen, systemische aandoeningen, trauma of neurologische aandoeningen met pijn in de voorvoet als gevolg. Bij iatrogene metatarsalgie is er sprake van klachten ten gevolge van een operatie, zoals MTP-1 artrodese of osteotomie of een operatie waarbij een verkorte eerste straal is ontstaan.

Methode

In deze cross-sectionele studie werd data van 124 participanten geanalyseerd. De gemiddelde leeftijd was 55 jaar. Data werd verzameld middels zelf gerapporteerde scores van de Foot Health Status Questionnaire (FHSQ). Data uit de FHSQ werd onderverdeeld in twee domeinen: (I) voet gerelateerde gezondheid, zoals pijn en functie van de voet en (II) algemene ervaren gezondheid. Er werd gekeken naar verschillen in uitkomst tussen mensen met de verschillende vormen van metatarsalgie, maar ook uitkomsten tussen mensen met metatarsalgie en ‘gezonde’ proefpersonen werden vergeleken.

Resultaten

In beide domeinen werden statistisch significante verschillen gevonden tussen de verschillende groepen metatarsalgie, maar ook werden er significante verschillen gevonden tussen mensen met metatarsalgie en ‘gezonde’ mensen. Voet-specifieke gezondheid en algemene gezondheid waren slechter onder patiënten met metatarsalgie, met name onder patiënten met secundaire en iatrogene metatarsalgie, in vergelijking met die van de gezonde controle personen. De onderzoekers onderstrepen het belang van goede samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen en podotherapeuten, om zo patiënten goed in te lichten over behandelmogelijkheden bij mensen met metatarsalgie.  

Wilt u het besproken artikel nalezen?

N. Tovaruela-CarriónI et al. Sao Paulo Med J. 2018;136(5):464-71 DOI: 10.1590/1516-3180.0220190918

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.