Skip to main content
Top

11-03-2020 | Podotherapie | Nieuws

Fysiotherapie als aanvulling op podotherapie bij behandeling plantaire hielpijn kan meerwaarde hebben

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Fysiotherapie in aanvulling op podotherapie bij behandeling plantaire hielpijn blijkt een meerwaarde te hebben. Een studie die onlangs gepubliceerd is in BMC Musculoskeletal Disorders stimuleert tot samenwerking.

Veel mensen die bij de podotherapeut komen met plantaire hielpijn, zien verder nooit meer een fysiotherapeut. Toch kunnen fysiotherapeuten een aanvullende behandeling aanbieden voor plantaire hielpijn die vaak niet wordt toegepast door podotherapeuten. Daarom heeft een aantal onderzoekers van de Universiteit van Des Moines in de Verenigde Staten onderzocht wat het effect is van fysiotherapie als aanvullende behandeling bij een eerder gestarte podotherapeutische behandeling voor plantaire hielpijn.

Hiervoor hebben zij mensen die bij de podotherapeut kwamen met plantaire hielpijn (en deel wilden nemen aan het onderzoek) gerandomiseerd in twee groepen. De ene groep kreeg alleen de reguliere podotherapeutische behandeling (uPod) en de andere groep kreeg daarnaast ook een fysiotherapeutische behandeling (uPod+PT). De belangrijkste uitkomstmaat was de Foot and Ankle Abilitiy Measure (FAAM) na 6 maanden. Daarnaast werd gekeken naar de numerieke pijnscore (NPRS) en de beoordeling van het succes van behandeling door de cliënt.

Er werden 95 deelnemers geïncludeerd met plantaire hielpijn. Er is geanalyseerd door middel van een Intention-to-treat (ITT) analyse (alle deelnemers geanalyseerd op basis van indeling) en een Per-Protocol (PP) analyse (alleen deelnemers geanalyseerd op basis van de behandeling die ze afgemaakt hebben). De uitkomsten van deze 2 manieren van analyseren waren enigszins verschillend. In de ITT-analyse verbeterde de Faam-Score voor beide groepen significant na 6 maanden. Er was geen significant verschil tussen de twee groepen. Voor de andere uitkomstmaten lijkt de groep die de gecombineerde behandeling kreeg het beter te doen. In de PP-analyse doet de gecombineerde behandeling het over het geheel beter dan alleen de podotherapeutische behandeling.

De auteurs concluderen daarom dat de gecombineerde behandeling wel effect lijkt te hebben, maar vooral als de cliënt de behandeling ook af maakt.

Wilt u het artikel nalezen: https://doi: 10.1186/s12891-019-3009-y

McClinton SM, Heiderscheit BC, McPoil Tg, Flyn TW. Effectiveness of physical therapy treatment in addition to usual podiatry management of plantar heel pain: a randomized clinical trial. BMC Musculoskeletal Disorders (2019) 20:630

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...