Skip to main content
main-content
Top

28-11-2018 | Podotherapie | Nieuws

Lokale anesthesie mogelijk succesvolle behandeling voor fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris is een veel voorkomende oorzaak van hielpijn. Ongeveer 15% van alle gevallen van voetklachten die behandeling nodig hebben, betreft fasciitis plantaris. De oorzaak ligt meestal in overbelasting; dat maakt dat het lastig te behandelen is. Mensen blijven lopen, waardoor ze de structuur blijven belasten. Vaak leidt dit tot chronische ontstekingsverschijnselen van de fascie. Een casusbeschrijving in het “Journal of Medical Case Reports” liet positieve resultaten zien  waarin de chronische ontsteking werd doorbroken middels het injecteren van een lokaal anestheticum.


Het betrof hier een jonge mannelijke atleet die al 1,5 jaar fascieklachten had en daarvoor verschillende behandelingen had ondergaan. Die behandelingen betroffen onder meer NSAID’s, shockwavetherapie en zelfs een fasciotomie, maar niets hielp. Bij hervatting van activiteiten na de fasciotomie waren de klachten snel weer terug. Bij hem werd langs het litteken van de operatie in totaal 1ml procaïne 1% geïnjecteerd, wat een sterk ontstekingsremmend anestheticum is. Dit werd na 1 week en daarna nogmaals na 4 weken herhaald. Net voor de eerste injectie werd de pijn gescoord als 10 op 10 op een VAS schaal. De na de eerste behandeling kon de patiënt pijnvrij staan was de pijn tijdens lopen met 90% afgenomen. Na de derde behandeling waren er helemaal geen klachten meer en geen tekenen van ontsteking, ondanks dat hij inmiddels weer op hoog niveau trainde. Tussen de behandelingen en de publicatie van het artikel zijn inmiddels 2,5 jaar voorbij gegaan zonder klachten.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13256-018-1770-4

Fleckenstein J, König M, Banzer W. Neural therapy of an athlete’s chronic plantar fasciitis: a case report and review of the literature. Journal of Medical Case Reports (2018) 12:233

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten