Skip to main content
main-content
Top

14-07-2020 | Podotherapie | Nieuws

Laserbehandeling bij onychomycose lijkt veilig en effectief

Onderzoekers hebben door middel van een systematic review (en meta analyse) aangetoond dat een laserbehandeling bij onychomycose veilig en effectief is. Tijdens de analyse kwam naar voren dat de geteste lasers verschillende genezingspercentages laten zien. Laserbehandeling in combinatie met medicijnen blijkt het meest effectief.

Laserbehandelingen
De onderzoekers hebben 35 studies geïncludeerd met als uitkomst de effectiviteit van een laserbehandeling bij onychomycose. Een overall analyse laat zien dat het mycologische genezingspercentage van een laserbehandeling 63% is. De verschillende lasers laten verschillende percentages van effectiviteit zien. Zo heeft de ‘long pulse width 1064-nm Nd:YAG’ laser (71%) een hoger mycologisch genezingspercentage dan de ‘short pulse width 1064-nm Nd:YAG’ laser (21%). Ook bij de CO2 lasers zit er een groot verschil tussen de ‘fractional’ laser (45%) en de ‘perforated’ laser (95%).

Volgens de onderzoekers komt het verschil tussen de ‘long pulse’ en de ‘short pulse’ doordat de ‘long pulse’ laser makkelijker wordt opgenomen door melanocyten wat zou leiden tot betere therapeutische resultaten.

Bijwerkingen
Tussen de geanalyseerde studies zitten verschillen in de aanpak van een laserbehandeling. Bij één studie worden de nagels voorafgaand aan een laserbehandeling eerst gevijld tot een dikte van 0.03mm tot 0.05mm. Bij een ander onderzoek ontstonden bloedingen na de behandeling. Laserbehandelingen met een CO2 laser resulteren vaker in grotere wonden op het nagelbed. De meerderheid van de patiënten in de onderzoeken ervaren alleen een matig tot mild branderig gevoel tijdens de laserbehandeling.

Wat is bevorderlijk voor een hoger genezingspercentage volgens de onderzoekers?
De effectiviteit van een laserbehandeling in het genezen van onychomycose hangt sterk af van de gezondheidsconditie van de patiënt en of de volledige behandeling wordt voltooid. De dikte van de nagel is ook bepalend voor de effectiviteit, een nagel dunner dan 2mm is bevorderlijk voor het doordringen van de laser. Een aantal studies laten zien dat een combinatie van orale medicijnen en lasertherapie effectiever zijn dan bij het gebruik van enkel één van deze behandelingen.

Conclusie
De onderzoekers concluderen dat de 1064-nm Nd:YAG laser of de CO2 laser een hoog mycologisch genezingspercentage hebben en veilig zijn. Een laserbehandeling kan dus succesvol worden gebruikt voor de behandeling en genezing van onychomycose.

Wilt u het artikel nalezen?

Ma, W., Si, C., Kasyanju Carrero, L. M., Liu, H.-F., Yin, X.-F., Liu, J., Zhou, B. (2019). Laser treatment for onychomycosis. Medicine, 98(48)

LET OP! Voor laserbehandeling bij diabetespatiënten met onychomycose zijn de bevindingen anders. Zie het artikel Lasertherapie bij diabetespatiënten in Podosophia uitgave nr. 1, 2020Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten