Skip to main content
main-content
Top

07-08-2019 | Podotherapie | Nieuws

Laser effectief bij onychomycose

Laseren van de nagels blijkt effectief bij nagels aangedaan door onychomycose. Deze schimmelinfectie van het nagelbed, de nagelmatrix en de nagelplaat is doorgaans geen gevaarlijke aandoening, maar patiënten zijn deze infectie vaak liever kwijt dan rijk. Omdat veel patiënten niet in aanmerking komen voor medicatie of geen medicatie willen slikken wordt er onderzoek gedaan naar alternatieven voor orale medicatie.

Eén van die alternatieven die de laatste jaren meer en meer in opkomst is, is de laserbehandeling. Het effect van laser is echter nog niet altijd duidelijk. Dat was de aanleiding  voor Chinese onderzoekers om een studie uit te voeren naar het effect van laserbehandeling (met long-pulsed Nd:YAG 1064-nm laser) op onychomycose.

Methode

In totaal werden 100 aangedane nagels (88 teennagels en 12 vingernagels bij 22 patiënten) behandeld met long-pulsed Nd:YAG 1064-nm laser. De behandeling was opgebouwd uit twee fases: fase 1 bestond uit 1 sessie per week gedurende 8 weken en de tweede fase bestond uit 1 sessie per 4 weken gedurende 16 weken. Follow-up vond plaats 12 weken na de laatste behandeling. Op diverse momenten gedurende het onderzoek werd microscopisch en klinisch onderzoek uitgevoerd.

Resultaten

In totaal was 84% van de aangedane nagels geïnfecteerd met de schimmel Trichophyton Rubrum, waar 16% tevens geïnfecteerd was met andere schimmels. De mycological cure rate (percentage bij wie de schimmel verdwenen is) en klinische effectiviteit van de nagels waren respectievelijk 29% en 21% na de eerste fase, 69% en 35% na de tweede fase en 67% en 39% na follow-up. Omdat de tweede fase (met name week 24) hogere verbeteringsscores had, suggereert dit dat de tweede fase van de laserbehandeling essentieel is. De behandeling lijkt daarnaast effectiever te zijn bij mensen met een hoge pijngrens, omdat de lasersessies bij deze mensen langer kunnen duren. Onderzoekers suggereren hiermee dat laserbehandeling mogelijk nog effectiever kan zijn wanneer de nagel tegelijkertijd gekoeld wordt of verdoofd wordt, omdat de effectieve lasersessie dan langer kan duren. Er zijn echter ook gevallen bekend waaruit blijkt dat de nagel los laat door oververhitting van de laser. De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek naar de veiligheid van laseren bij een verdoofd of gekoeld nagelbed.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

Zhong S. Efficacy of Two-Stage Treatment of Onychomycosis Using a Long-Pulsed Nd:YAG 1064-nm Laser. 2019. Evid Based Complement Alternat Med. 2019 Jun 16;2019 doi: 10.1155/2019/3647519

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten