Skip to main content
main-content
Top

26-09-2018 | Podotherapie | Nieuws

Kinesiotape succesvoller in het faciliteren van eversie in de voet dan sportape

Mensen met chronische enkelinstabiliteit lopen in veel gevallen met een overmatig geïnverteerde voet, waardoor ze een vergrote kans hebben op zwikken. Veel behandelaars gebruiken daarom kinesiotape of conventionele sporttape om dit probleem aan te pakken. Kinesiotape is echter flexibel en sporttape niet. Het werkingsmechanisme is daarom heel anders en dit zou ook tot heel andere resultaten kunnen leiden. Daarom is er onderzoek gedaan naar de effecten van kinesiotape en sporttape op bewegingen in de enkel tijdens het lopen. Meer specifiek is er gekeken naar de in- en eversie in het frontale vlak en naar de rotatie van de tibia.


Voor het onderzoek zijn 20 mensen met chronische enkelinstabiliteit verdeeld in een kinesiotape en een sporttape groep. Hen werd gevraagd te lopen op een loopband, zowel met als zonder taping. Via 3D bewegingsanalyse werd de in- en eversie en tibiarotatie in beeld gebracht. De kinesiotape werd zo aangelegd dat de voet richting eversie werd gestuurd. De sport tape werd vooral aangelegd om overmatige inversie te voorkomen.

De resultaten laten zien dat de kinesiotape de voet in het begin van de standfase ook echt meer in eversie brengt. Later in de standfase verdwijnt dit effect. Daarentegen heeft de sporttape geen effect in het begin van de standfase, maar zorgt deze wel voor meer endorotatie van de tibia in de late standfase.

De conclusie van de onderzoekers is dat kinesiotape succesvoller is in het faciliteren van eversie tijdens het begin van de standfase, terwijl het de normale inversie later tijdens het gaan niet beperkt. Zij geven aan dat het gebruik van kinesiotape daardoor mogelijk de voorkeur heeft tijdens het sporten. Wel stellen ze vragen bij bepaalde claims die worden gedaan met betrekking tot de beïnvloeding van spieractiviteit door kinesiotape. 

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1016/j.gaitpost.2018.08.034

Yen S-C, Folmar E, Friend KA, Wang Y-C, Chui KK.(2018) Effects of kinesiotaping and athletic taping on ankle kinematics during walking in individuals with chronic ankle instability. Gait Posture; 66:118-23.

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten