Skip to main content
main-content
Top

08-05-2019 | Podotherapie | Nieuws

Jicht beïnvloedt bereik subtalaire gewricht en MTP-1 gewricht

De meest voorkomende plaats waar jicht voorkomt is in de voet, maar er is relatief weinig bekend over de effecten van jicht op de structuren in de voet, pijn en functionaliteit van de voet. Uit recent onderzoek blijkt nu dat mensen met jicht een verminderd bereik vertonen van het subtalaire gewricht en het MTP-1 gewricht in vergelijking met mensen zonder jicht. Ook hadden ze meer kans op teenmisvormingen. Het onderzoek werd gehouden onder Engelse patiënten die met jicht in de eerstelijnszorg terechtkomen.

Methode
De cross-sectionele studie maakt gebruik van een populatie die deel uitmaakt van een grotere cohortstudie naar mensen van boven de 50 met voetklachten. De proefpersonen met jicht werden via hun medische dossiers geïdentificeerd en werden op basis van geslacht en leeftijd gematcht aan 4 mensen zonder jicht. Bij hen werden 3 tests afgenomen op het niveau van de persoon: De Physical Component Score bestaande uit 12 vragen, de Manchester Foot Pain and Disability Index en als laatste de Short Physical Performance Battery, waarbij de proefpersonen geobserveerd worden wanneer ze opdrachten uitvoeren die hun balans en fysieke prestaties. Ook werden er bij p het niveau van de individuele voeten van de proefpersonen werden daarnaast ook een aantal metingen gedaan. Deze bestonden uit: de plekken waar de proefpersonen pijn aangaven, bewegingsuitslagen van verschillende gewrichten, huidafwijkingen en de stand van de voet.

Resultaat
Uiteindelijk werden zo 26 mensen (77% mannen, gemiddeld 66 jaar oud) met jicht vergeleken met 102 mensen zonder jicht. De mensen met jicht lieten significant verminderde bewegingsuitslagen zien bij dorsaalflexie van het MTP-1 gewricht en bij in- en eversie van het subtalaire gewricht. Bovendien hadden de mensen met jicht vaker mallet tenen, maar  minder vaak klauwtenen dan mensen zonder jicht. Er waren geen significante verschillen waar het ging om de voetstand, dorsaalflexie van de enkel, hallux valgus, plekken waar er pijn was in de voet of huidafwijkingen.  Ook op de variabelen op het niveau van de persoon waren geen significante verschillen tussen de mensen met en zonder jicht.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13047-019-0317-2

Petty, H.R., Rathod-Mistry, T., Menz, H.B., Roddy, E.(2019). Foot structure, pain and functional ability in people with gout in primary care: cross-sectional findings from the Clinical Assessment Study of the Foot. Journal of Foot and Ankle Research, 12:8

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten