Skip to main content
Top

14-10-2020 | Podotherapie | Nieuws

Inlegzolen of corticosteroïde injecties, is het mogelijk op individueel niveau te meten welke het best werkt?

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Ondanks dat plantaire hielpijn veelvuldig voorkomt (4-10% prevalentie, en bij atleten zelfs tussen de 5-18%), is er gelimiteerd onderzoek naar welke interventies het best werken. Veelvuldig toegepaste interventies bij plantaire fasciitis in Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn inlegzolen en corticosteroïde injecties. Echter is er nog weinig onderzoek gedaan naar factoren die het effect van de interventies kunnen voorspellen. Nieuw onderzoek deed daar een poging naar.

In een gerandomiseerd onderzoek, waarbij deelnemers inlegzolen of een injectie kregen, zijn standaard gegevens verzameld zoals leeftijd, gewicht, lengte, BMI, geslacht, opleidingsniveau. Daarnaast zijn ook meer voet gerelateerde gegevens als voetfunctie en stand, de dorsieflexie van de enkel onder belasting van lichaamsgewicht en de dikte van de plantaire fascia gemeten. Het effect van de interventies is gemeten aan de hand van de Foot Health Status Questionnaire.

Conclusie
De voorspellende variabelen verschilden per type interventie. Bij de interventie met de zolen ervaren patiënten met plantaire fasciitis op de korte termijn (na vier weken) minder voetklachten als ze een hogere enkel dorsiflexiehoek en een lager BMI hebben.  De voetfunctie verbetert wanneer ze minder last hebben van angst ontwijkend gedrag. Hoewel de significantie hiervan nog niet met zekerheid is vastgesteld, zou dit kunnen verklaren waarom sommige patiënten op de korte termijn niet reageren op inlegzolen. Patiënten die angst-vermijdend gedrag vertonen zouden dus baat kunnen hebben bij het aanpakken van deze overtuigingen.

Na vier weken is er voor de corticosteroïde interventie nog geen voorspellende variabele te vinden. Op de lange termijn (na twaalf weken) is gebleken dat als de voet meer belast wordt op een dag, dit een voorspellende variabele is voor voetpijn. Deze bevinding is niet het geval bij inlegzolen. Een oorzaak hiervan kan zijn dat inlegzolen de plantaire druk op de hiel kunnen verdelen.

De bevindingen van deze studie kunnen gebruikt worden als uitgangswaarden voor nieuw onderzoek om uiteindelijk te helpen bij het kiezen van de juiste interventie iedere patiënt afzonderlijk.

Benieuwd naar de details of wilt u het artikel nalezen?

Whittaker, Glen A., et al. "Predictors of response to foot orthoses and corticosteroid injection for plantar heel pain." Journal of Foot and Ankle Research 13.1 (2020): 1-9.

https://doi.org/10.1186/s13047-020-00428-6

Zie ook het artikel:

Corticosteroïde injecties voor plantaire hielpijn, het bewijs is heel beperkt

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail