Skip to main content
Top

19-04-2018 | Podotherapie | Nieuws

Holistisch schoenadvies: heb aandacht voor de persoonlijkheid van de patiënt

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Onlangs gepubliceerd onderzoek suggereert dat het geven van een schoenadvies vanuit een sociologisch en holistisch perspectief van belang is voor het daadwerkelijk opvolgen van een schoenadvies. Pas wanneer een schoen past bij iemands persoonlijkheid, zal diegene gemotiveerd zijn om een verantwoorde schoenkeuze te maken.

Onderzoek
In deze narrative review is gekeken naar reeds gepubliceerde studies over factoren die de schoenkeuze van een patiënt en het al dan niet opvolgen van een schoenadvies beïnvloeden. Wat maakt dat mensen ongeschikte schoenen blijven dragen en schoenadviezen van de podotherapeut niet opvolgen, ondanks dat ze weten dat bepaalde schoenen voetklachten kunnen opleveren? En hoe kan de podotherapeut een dialoog met de patiënt aangaan om deze op die manier te ondersteunen bij het maken van goede schoenkeuze?

Resultaten
Uit sociologisch onderzoek blijkt dat schoenen een belangrijk onderdeel zijn van iemands persoonlijkheid.  Wanneer de schoen perfect past aan de voet, maar niet past bij de persoonlijkheid van de patiënt zal deze dat schoenadvies niet opvolgen en niet therapietrouw zijn. Ook liet eerder onderzoek zien dat reumapatiënten met orthopedisch schoeisel zich minder inlieten met sociale activiteiten, vanwege bijvoorbeeld schaamte. Dit is een belangrijk gegeven, omdat mensen met een chronische aandoening in het algemeen al meer gevoelig zijn voor sociale isolatie. Dit benadrukt wat voor impact een verandering in schoeisel kan hebben op iemands dagelijks leven. Omdat schoeisel onderdeel is van iemands identiteit, kan het erg lastig zijn om iemands schoenkeuze te beïnvloeden en veranderen. Om de effectiviteit van een schoenadvies te vergroten, adviseren de onderzoekers professionals in de voetengezondheidszorg om de patiënt op een holistische wijze te benaderen en daarmee belangrijke waarden en motivatie van de patiënt mee te nemen bij het geven van een schoenadvies.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13047-018-0253-6

Nicholls et al. Journal of Foot and Ankle Research. 2018

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.