Skip to main content
main-content
Top

04-02-2016 | Podotherapie | Nieuws

Hoger cholesterolgehalte lijkt gerelateerd aan tendinopathie

Personen met een abnormaal cholesterolgehalte in het bloed lijken meer kans op peespijn of een gewijzigde peesstructuur te hebben. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in British Journal of Sports MedicineHoewel overbelasting gezien wordt als een belangrijke bijdragende factor aan tendinopathie is de exacte oorzaak van tendinopathie nog niet duidelijk. Ongeveer een derde van de tendinopathie gevallen, doet zich voor bij mensen die niet-actief zijn. Ook obesitas en vetverdeling zijn geassocieerd met tendinopathie. Een verklaring hiervoor is dat een hogere body mass index (BMI) leidt tot een verhoogde druk op de pees (mechanische hypothese). Een verhoogde BMI is echter ook in verband gebracht met tendinopathie in de niet-gewicht dragende bovenste ledematen. Dit suggereert dat de mechanische hypothese de wijzigingen in de peesstructuur of de beginnende peespijn onvoldoende kan verklaren. Er zijn steeds meer aanwijzingen voor een metabole hypothese waarin BMI gekoppeld wordt aan tendinopathie. Ook het onderzoek in de BJSM geeft hier aanwijzingen voor.

Resultaten

Australische onderzoekers voerden een systematische review met een meta-analyse uit. Hieruit komt naar voren dat mensen met een gewijzigde peesstructuur een significant hogere totale cholesterol, lagere dichtheid lipoproteïne cholesterol en triglyceriden en lagere HDL cholesterol hebben dan mensen met normaal pezen; met gemiddelde verschilwaarden van 0,66, 1,00, 0,33 en -0,19 mmol / l. Personen met een ongunstig lipidenprofiel hadden veel vaker peespathologie. Ook hebben ze een hogere pijnintensiteit die geassocieerd is met musculoskeletale blessures aan de bovenste ledematen. Gebruik van statine werd geassocieerd met een achillespeesruptuur bij vrouwen, maar niet bij mannen. Tenslotte vonden twee van de drie studies die een verdikte achillespees correleerden met lipideparameters een significante positieve correlatie. Samen vormen deze bevindingen een belangrijke ondersteuning voor een metabole hypothese van peesblessure en impliceren lipideparameters als een potentiële link.

Slecht voor het hart, slecht voor de pezen

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het patroon van cholesterolveranderingen gezien bij tendinopathie vergelijkbaar is met het patroon van cholesterolveranderingen dat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het lijkt erop dat wat slecht is voor het hart ook slecht is voor de pezen. De onderzoekers speculeren dat cholesterol deposito's leiden tot een ontsteking van de pezen, en dit leidt tot structurele veranderingen die het gebied kwetsbaar maken voor schade en pijn. Het voordeel van het identificeren van een verbinding tussen cholesterol en tendinopathie is de mogelijkheid voor de vroegtijdige opsporing van hoog cholesterol, en beheersing van risico op cardiovasculaire ziekten, indien er sprake is van peespijn.

Verder onderzoek

Hoewel de gegevens in deze review wijzen op een verband tussen de lipide parameters en de gezondheid van de pees, kan het oorzakelijk verband niet worden vastgesteld op basis van cross-sectionele data. Zoals een peesblessure fysieke activiteit beperkt, kan ook andersom geredeneerd worden dat peesschade lijdt tot verhoogde lipiden, aangezien metabole parameters snel verslechteren bij volledige bedrust en minder dagelijkse stappen. Vervolgonderzoek is dan ook nodig.

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten