Skip to main content
main-content
Top

16-06-2021 | Podotherapie | Nieuws

Het gebruik van ESWT kan pijnklachten bij morbus Ledderhose verminderen

Volgens een Koreaans onderzoek vermindert behandeling van plantaire firbromatose met Extracorporal Shock Wave Therapy (ESWT) pijn op de lange termijn. Op de dikte van het fibroma na, lijkt het overigens niet erg waarschijnlijk dat door de EWST de morfologie van de plantaire fibroma verandert.

Koreaanse onderzoekers hebben een studie opgezet met als doel om zowel de klinische resultaten van Extracorporal Shock Wave Therapy behandeling (ESWT) bij plantaire fibromatose op lange termijn te beoordelen als ook de weefselveranderingen die optraden als gevolg van de (ESWT) behandeling, beiden me behulp van ultrasoon onderzoek.

Morbus Ledderhose

Fibromatosis plantaris, bij ons ook bekend als morbus Ledderhose, is een niet veelvoorkomende, goedaardige, hyperproliferatief groeisel van fibreus bindweefsel gekarakteriseerd door lokale verdikking(en) met nodulaire uitingen in de plantaire fascia. Deze aandoening is meestal langzaam qua progressie en kan pijn en een verstoorde voetfunctie veroorzaken. Alhoewel het ontstaansmechanisme grotendeels onbekend is, wordt deze aandoening vaak geassocieerd met de ziekte van Dupuytren en de ziekte van Peyronie.

Het bevestigen van de diagnose en het meten van de omvang en de diepte van de nodus gebeurt middels echografie en/of MRI onderzoek.

De behandeling kan variëren van NSAID’s, corticosteroid injecties, fysiotherapie, op maat gemaakte zolen, radiotherapie en operatieve behandeling.  Ook (ESWT kan een goed en veilig alternatief zijn om de pijn te reduceren en de nodus zachter te maken.

Methodiek  

26 medische dossiers van patiënten met, middels ultrasoon vastgestelde, fibromatosis plantaris werden beoordeeld. Van deze groep werden uiteindelijk 10 voeten geselecteerd, waarbij zowel ESWT was toegepast  als waarbij de symptomen langer dan 6 maanden bestonden. Nacontroles werden uitgevoerd op korte termijn (een week na de ESWT behandeling) en lange termijn (controle na een gemiddelde tijd van 34 maanden).

Daarnaast werd een vergelijkingsgroep samengesteld uit een selectie van 144 dossiers van patiënten met door ultrasoon gediagnosticeerde plantaire fasciitis. Vanuit deze groep werden 42 voeten geselecteerd die met ESWT behandeld waren geweest volgens hetzelfde protocol.

Resultaten

In de groep van de plantaire  fibromatose werd  een positief kortetermijnresultaat gezien qua pijnvermindering bij 70 %  (7 voeten) en een positief langetermijnresultaat bij 80% (8 voeten). Dit was vergelijkbaar met de resultaten bij de plantair fasciitis groep ( 66.7 % kortetermijnsucces en 83,3 lange termijn).

Terugkomend op de morfologische veranderingen in het fibroma na de ESWT behandelingen zag men dat wel de dikte van het fibroma gereduceerd was, maar niet de lengte en de breedte. 

Dit onderzoek, met deze voorlopige uitkomsten, zou uitgebreider uitgevoerd moeten worden door  middel van een gerandomiseerd placebo gecontroleerde studie.

De voorlopige conclusie van deze studie is dat ESWT een gunstig langetermijneffect kan hebben qua pijnvermindering en functionaliteit bij pijnlijke plantaire fibromatose. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat, behalve de dikte van het plantaire fibroma,  overige vormen een verandering ondergaan als gevolg van ESWT.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

Jin Tae Hwang, Kyung Jae Yoon, Chul-Hyun Park,Jae Hyeeoung Choi, Hee-Jin Park, Young Sook Park, Yong-Taek Lee Follow-up of clinical and sonographic features after extracorporeal shock wave therapy in painful plantar fibromatosis.  Plosone  Published: August 10, 2020

https://doi.org/10.1371/journal.pone.0237447


Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten