Skip to main content
main-content
Top

28-08-2018 | Podotherapie | Nieuws

Hersenveranderingen bij mensen met Restless Legs Syndroom

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Mensen met het Restless Legs Syndroom kunnen structurele veranderingen hebben in een deel van de hersenen dat sensorische informatie verwerkt. Zo is bij hen onder meer de dikte van de somatosensorische cortex met  7,5% afgenomen in vergelijking met gezonde mensen. Dat blijkt uit een studie, online gepubliceerd door Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

Somatosensorische cortex
De somatosensorische cortex van de hersenen maakt deel uit van het somatosensorische systeem van het lichaam, dat bestaat uit zenuwen en paden die reageren op veranderingen binnen of buiten het lichaam. Dit systeem helpt een persoon aanraken van aanraking, temperatuur, pijn, beweging en positie.

Onderzoek
De studie omvatte 28 mensen met ernstige RLS- symptomen die de stoornis hadden voor een gemiddelde van 13 jaar. Ze werden vergeleken met 51 mensen van dezelfde leeftijd zonder de stoornis. Elke deelnemer had een hersenscan met behulp van een MRI.

Resultaat
De mensen met RLS hadden een ​​7,5 procent afname in de gemiddelde dikte van de somatosensorische cortex in vergelijking met de gezonde deelnemers. Ze vonden ook een aanzienlijke afname in het gebied van de hersenen waar zenuwvezels de ene kant van de hersenen verbinden met de andere kant.

Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat de symptomen gerelateerd zijn aan de pathologische veranderingen in dit gebied van de hersenen. "Deze structurele veranderingen maken het nog meer overtuigend dat RLS-symptomen voortkomen uit unieke veranderingen in de hersenen en een nieuw aandachtsveld bieden om het syndroom te begrijpen en mogelijk nieuwe therapieën te ontwikkelen", aldus auteur Byeong-Yeul Lee, PhD, van de Universiteit van Minnesota in Minneapolis.

Bron: American Academy of Neurology

DOI: 10.1212 / WNL.0000000000005562 (samenvatting)

Byeong-Yeul Lee, Jongmyeong Kim, James R. Connor, Gerald D. Podskalny, Yeunchul Ryu en Qing X. Yang. Involvement of the central somatosensory system in restless legs syndrome A neuroimaging study. Neurology, 2018 


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail