Skip to main content
main-content
Top

24-01-2018 | Podotherapie | Nieuws

Hardlopen leidt tot hardere nagelconsistentie en bij jonge mannen meer tot ingroeiende nagels

Hardlopers hebben over het algemeen een hardere nagelconsistentie dan mensen die niet aan sport doen. En jonge hardlopers hebben vaker last van ingroeiende teennagels dan vrouwen die niet aan sport doen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Journal of the American Podiatric Medical Association.


Spaanse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de mogelijke invloed van factoren zoals de vorm en consistentie van de nagels, het geslacht en de sportactiviteit op de ontwikkeling van de meest voorkomende nagelaandoeningen bij een populatie van jonge mensen.

Onderzoek

Hiervoor onderzochten ze 140 jonge mensen (gemiddelde ± SD-leeftijd, 21,74 ± 3,041 jaar), waarvan 72 deelnemers meer dan 10 uur per week aan hardlopen deden en regelmatig wedstrijden liepen. 68 deelnemers deden niet regelmatig aan sport. Bij alle deelnemers werd de algemene gezondheid en sportieve activiteit uitgevraagd en werd er gevraagd naar klachten met betrekking tot de nagels. Vervolgens werd de vorm van de nagels genoteerd en werd de deelnemers gevraagd hoe zij de nagels knipten. Daarnaast werd ook nog de hardheid van de nagels bepaald, waarbij een nagel geclassificeerd werd als hard, medium of zacht. Als laatste variabele werden geobserveerde nagelafwijkingen genoteerd. Vervolgens werd er gekeken of er statistisch relaties aangetoond konden worden tussen de gemeten variabelen.

Resultaat

Er bleek geen relatie tussen geslacht en de vorm van de nagel of tussen wel of niet hardlopen en de vorm van de nagel. De deelnemers die veel aan sport deden hadden wel vaker hardere nagels, terwijl de mensen die niet aan sport deden vaker medium harde tot zachte nagels hadden. Dit zou kunnen komen doordat de nagel tijdens het sporten steeds vervormd wordt, waardoor deze in reactie daarop steviger wordt. De relatie tussen ingroeiende teennagels, geslacht en sportieve activiteit, geeft de meest interessante resultaten. Vrouwen blijken vaker last te hebben van ingroeiende teennagels dan mannen. Echter blijkt bij vrouwen dit vaker voor te komen bij degenen die niet sporten, terwijl dit bij mannen duidelijk vaker voorkomt bij degenen die wel sporten. Mogelijk kiezen vrouwen die minder sporten vaker voor puntige of te kleine schoenen, hetgeen het verschil bij de vrouwen kan verklaren.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.7547/15-121

A.M. Perez Pico et al. Am Podiatr Med Assoc 107(2): 137-143, 2017

 

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten