Skip to main content
Top

22-03-2018 | Podotherapie | Nieuws

Grenswaarde van 2.2 graden temperatuurverschil pas valide na herhaalde meting

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De grenswaarde van 2.2°C links-rechts verschil blijkt niet valide genoeg als risicofactor voor de ontwikkeling van diabetische ulcera wanneer het slechts een enkele meting betreft. Dat blijkt uit een onderzoek uit eigen land  van podotherapeut en onderzoeker Anke Wijlens dat onlangs is gepubliceerd in het International Wound Journal.

​​​​​​​

Het thuis in de gaten houden van de huidtemperatuur is een effectief middel bij de preventie van diabetische ulcera. Hierbij wordt vaak een grens aangehouden van 2.2°C verschil tussen links en rechts om te bepalen of er een verhoogd risico is op de ontwikkeling van een ulcus. Er zijn echter meerdere manieren om deze grenswaarde toe te passen. De validiteit hiervan wordt in deze exploratieve studie onderzocht.

20 Proefpersonen met diabetes en perifere neuropathie hebben gedurende 6 dagen, 4 keer per dag de huidtemperatuur gemeten onder de hallux, de capiti metatarsalia, de middenvoet en de hiel. Tijdens het onderzoek werd een gemiddeld links-rechts verschil van 0.65°C gevonden. Gedurende de metingen werd 245 keer de grenswaarde van 2.2°C verschil op een specifiek punt overschreden (8,5% van de metingen). Bij een herhaalde meting de volgende dag werd in 7 gevallen (0,3%) deze overschrijding van de grenswaarde bevestigd. Wanneer werd gecorrigeerd voor het gemiddelde links-rechts verschil bij de betreffende proefpersoon, werd dit nog eens verminderd tot 4 gevallen (0,2%). Er ontstonden geen ulcera binnen een week nadat de overschrijding van de grenswaarde was gemeten.

De grenswaarde van 2.2°C links-rechts verschil blijkt niet valide genoeg als risicofactor voor de ontwikkeling van diabetische ulcera wanneer het slechts een enkele meting betreft. De validiteit verbeterd echter tot een acceptabel niveau, wanneer een meting een dag later de overschrijding bevestigd. De validiteit verbeterd nog meer wanneer er wordt gecorrigeerd voor het gemiddelde aanwezige links-rechts verschil bij de patiënt.

Wilt u het artikel nalezen: https://doi.org/10.1111/iwj.12811 

Wijlens AM, Holloway S, Bus SA, van Netten JJ. An explorative study on the validity of various definitions of a 2.2°C temperature threshold as warning signal for impending diabetic foot ulceration. Int Wound J 2017;14:1346-1351

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.