Skip to main content
main-content
Top

24-01-2018 | Podotherapie | Nieuws

Gecombineerde behandelmethode effectiever tegen patellofemorale klachten dan alleen knieoefeningen

Als behandelmethode tegen patellofemorale klachten geeft een behandeling met zolen, voetoefeningen en knieoefeningen gedurende twaalf weken meer pijnvermindering na vier maanden, dan een behandeling met alleen knieoefeningen. Zo blijkt uit een onderzoek dat te lezen is in Jounal of Science and Medicine and Sport van januari 2018.


Mensen met patellofemorale klachten hebben pijn rondom de patella bij activiteiten die het patellofemorale gewricht belasten, zoals rennen, squatten of traplopen. Deze klachten zijn relatief vaak langdurig. Zelfs na een evidence based oefenprogramma heeft 40% van de mensen na een jaar nog steeds klachten. Onderzoek geeft aan dat er bij mensen met een flexibele middenvoet positieve resultaten worden geboekt door middel van inlegzolen. Het lijkt er dus op dat bij deze mensen de voet een belangrijke factor is in de patellofemorale klachten. De vraag van dit onderzoek was daarom of het combineren van zolen met voetoefeningen in combinatie met op maat gemaakte inlegzolen een goed alternatief was voor de nu gebruikelijke knieoefeningen. 

Onderzoek

In het onderzoek werden 40 mensen met een flinke calcaneovalgus en patellofemorale klachten gerandomiseerd over twee groepen en gedurende 12 weken behandeld. De ene groep werd behandeld met een evidence based regime van knieoefeningen. De andere groep kreeg op maat gemaakte inlegzolen van een ervaren behandelaar en een regime van voetoefeningen gericht op kracht van intrinsieke en extrinsieke voetmusculatuur en stabiliteit in combinatie met dezelfde knie-oefeningen als de controlegroep. 

Resultaat

Bij controle na 4 maanden bleek de pijn-score bij de mensen die de combinatie van zolen, knie- en voetoefeningen significant meer verbeterd te zijn dan bij de groep die alleen knieoefeningen had gekregen. Bij controle na een jaar bleek het verschil niet meer significant. Dit onderzoek bewijst weer eens dat klachten ergens in de beweegketen, een oorzaak elders in de keten kunnen hebben en dat bij bijvoorbeeld knieklachten het zeker kan lonen ook eens naar voeten of heupen te kijken.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1016/j.jsams.2017.05.019

C.M. Mølgaard et al. / Journal of Science and Medicine in Sport 21 (2018) 10–15

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten