Skip to main content
main-content
Top

25-09-2018 | Podotherapie | Nieuws

Ganganalyse: Judith Burnfield zorgt tijdens NVvP-congres voor verdieping

Niemand minder dan dr. Judith Burnfield was keynote speaker tijdens het NVvP-jaarcongres van 21 september jl.  Samen met Perry schreef ze de klassieker Gait Analysis die in de boekenkast van iedere podotherapeut staat. Met haar expertise op het gebied van ganganalyse zorgde ze tijdens het congres voor verdere verdieping en verheldering.  

New Content Item (1)

Tijdens de plenaire sessie Foot and Ankle Rockers liet Burnfield het publiek letterlijk 'Foot Rocken' om nog meer bewustzijn te creëren voor de verschillende fasen van de 4 rockers (enkel, hiel, voorvoet en teen). Burnfield ging niet alleen in op de remmende rol van diverse spieren en pezen, maar ook op de actieve rol  van bijvoorbeeld de ventrale musculatuur om de tibia over de talus te trekken bij de enkelrocker. Met filmpjes gaf ze gedetailleerde informatie en met behulp van causïstiek liet ze de samenhang zien, zodat in de praktijk verstoringen in het gaan op een onderbouwde manier kunnen worden aangepakt.  Veelvuldig stond Burnfield stil bij spiertesten. Als tip gaf ze het boek Daniels and Worthingham's Muscle Testing 9th edition; Techniques of Manual Examination and Performance Testing  van de auteurs Helen Hislop, Dale Avers en Marybeth Brown.

Posterior Tibialis Tendon Dysfunction (PTTD)
Tijdens de parallelsessie lag de focus op het disfunctioneren van de m. tibialis posterior. Deze zeer belangrijke stabilisator van de voet kan onder meer getest worden door de patiënt op 1 been te laten staan. Bij zwakte van de pees kan een rigide schoen meer stabiliteit geven. In een verder gevorderd stadium van deze progressieve aandoening, lukt het minder goed om de hiel voldoende aan de grond te krijgen tijdens de single leg heel raising test. Bij Posterior Tibialis Tendon Dysfunction (PTTD) is er sprake van degeneratie, niet van ontsteking. 

De mantra van Burnfield in de aanpak van PTTD is Education, Unloading, Reloading and Prevention  (EdUReP).  Bottom line is dat in eerste instantie de pijn moet afnemen (‘First overcorrect and see what is the pain effect’), daarna de zolen verlagen en voorzichtig verhogen van de belasting.

Onderzoek heeft aangetoond dat geïsoleerd excentrisch training mét schoenen, in combinatie met zolen de beste uitkomsten geeft, waarbij er minder compensatoire actie is vereist van overige musculatuur.

Aangezien PTTD een progressief proces is, is het belangrijk altijd te blijven trainen en de patiënt regelmatig terug te zien om de aanpak, indien nodig, aan te passen. De rol van m. tibialis posterior moet bij deze evaluatie goed worden beoordeeld. De activiteit van deze spier verandert tenslotte per beweging, stand van de voet (pes planus) en is afhankelijk van de zolen en het schoeisel dat wordt gedragen.

Het najaarscongres werd bezocht door 310 deelnemers. Lees hier de overige highlights.

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten