Skip to main content
main-content
Top

19-04-2018 | Podotherapie | Nieuws

Functionele heel-rise test mogelijk goed alternatief voor meten ROM bij enkel plantairflexie

De actieve range of motion bij plantairflexie van de enkel wordt traditioneel beoordeeld in onbelaste positie met een universele goniometer.  De functionele heel rise test kan een geschikte, betrouwbare en goedkope manier zijn om PF-ROM te beoordelen in een belast positie. Dat schrijven onderzoekers in International Journal of Sports Physical Therapy.


Doel

Met dit onderzoek wilden de onderzoekers de intra- en interbeoordelaarsbetrouwbaarheid toetsen bij het vaststellen van de actieve range of motion bij de plantairflexie van de enkel (PF-ROM) aan de hand van twee verschillende meettechnieken. 

De eerste manier was het meten van de PF-ROM van de enkel in onbelaste stand met behulp van goniometer. De tweede manier was het meten van de PF-ROM van de enkel in belaste positie met behulp van de functionele heel-rise test (FHRT).

Het onderzoek werd uitgevoerd door 2 student-onderzoekers voor fysiotherapie bij 43 deelnemers.

Resultaat
De FHRT  toonde goede tot uitstekende intra- en interbeoordelaarsbetrouwbaarheid aan bij de student-onderzoekers vergelijkbaar met de goniometrische metingen.

The reliability of a novel heel-rise test versus goniometry to assess plantarflexion range of motion. Ness BM et al Int J Sports Phys Ther. 2018..
Wilt u het besproken artikel nalezen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5808010/

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten