Skip to main content
main-content
Top

04-03-2019 | Podotherapie | Nieuws

Falknor's needling methode om wratten te bestrijden opnieuw getest

Er zijn veel verschillende manieren om plantaire wratten te bestrijden, variërend van huismiddeltjes tot meer reguliere methoden, zoals cryotherapie, excisie of behandeling met tincturen en zalven. Geen enkele methode is echter effectief bij alle patiënten. Indiaase onderzoekers testen onlangs Falknor’s needling methode. Hoe effectief is deze methode met naalden?

Humaan papillomavirus

Virale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus en zijn een veelvoorkomende huidziekte. Van dat humaan papillomavirus zijn meer dan 100 verschillende serotypen geïdentificeerd. Plaats en morfologie van de laesies worden meestal bepaald door het serotype. Veel toegepast behandelingen in Nederland zijn onder meer cryotherapie, excisie  en tincturen of zalven.

Falknor’s needling methode

Indiaase onderzoekers beschrijven in het Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology een behandeling, waarbij de behandelaar enkel gebruik maakt van een naald (interne diameter 0.26mm). Het betreft hier de Falknor’s needling methode die in 1969 voor het eerst beschreven werd. Eerst wordt locale anesthesie toegepast en vervolgens wordt eventuele hyperkeratose verwijderd. Daarna steekt de behandelaar steeds de naald in de wrat, totdat er zoveel gaatjes in geprikt zijn dat het weefsel van de wrat geen weerstand meer biedt. Er ontstaat dan een egale rode wond. Het idee is dat de hierdoor ontstane ontstekingsreactie ervoor zorgt dat de wrat verdwijnt. Het werkingsmechanisme is daarmee niet heel veel anders als bij het aanstippen met vloeibaar stikstof.

Resultaat

De onderzoekers pasten de Falknor’s needling methode toe bij 82 proefpersonen. De resultaten van het onderzoek waren redelijk succesvol. 70,7% van de behandelde wratten waren na 1 behandeling verdwenen. Bij 6,1% was er verbetering te zien. Nadeel was dat bij 10,9% er een tweede infectie ontstond. Deze resultaten zijn volgens de onderzoekers vergelijkbaar met resultaten die andere onderzoekers met dezelfde methode behaalden. Een nadeel van dit onderzoek is dat de populatie relatief klein is en dat er geen controlegroep was om de resultaten tegen af te zetten.

Kumari P, Yadav D,Vijay A, Jain SK, Kumar R, Nyati A. Falknor’s needling method as a potential immunotherapy in palmo-plantar warts. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2019;85:129-129

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://www.ijdvl.com

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten