Skip to main content
main-content
Top

12-03-2020 | Podotherapie | Nieuws

Experimenteel ontwerp gemaakt van 3D-geprinte inlegzool die druk meet

Koreaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om een experimenteel ontwerp te maken van een 3D-geprinte inlegzool die in staat is om plantaire druk te meten. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Journal of Mechanical Science and Technology.

De laatste jaren is er veel te doen over 3D-printen. Ook binnen de podotherapie heeft dit veel aandacht. Voor sommige toepassingen gaat het gebruik van 3D-printen inmiddels de tweede fase in en wordt het niet meer alleen gebruikt voor proefproductie, maar ook al voor massaproductie. In de meeste gevallen wordt 3D-printen op dit moment alleen nog gebruikt voor het printen van geometrische vormen, maar er zijn meer mogelijkheden.

Verschillende materialen
In een artikel van Koreaanse onderzoekers wordt nu aangetoond dat het mogelijk is deze techniek te gebruiken voor het printen van een drukken metende inlegzool. Dat betekent dat tijdens het printen van de flexibele inlegzool er tegelijkertijd een drukgevoelige sensor wordt geprint en de verbindende elektrische bedrading wordt geprint van geleidende materialen. Dat betekent dus ook dat er verschillende materialen tegelijkertijd geprint moeten worden.

Gekalibreerde zolen
In het artikel laten de onderzoekers zien dat ze er in geslaagd zijn om een dergelijke inlegzool te maken. Bovendien hebben ze de zool ook gekalibreerd. Hieruit blijkt dat hoe hoger de druk op de sensoren wordt, hoe lager het voltage wordt dat wordt gemeten. Daarna is de zool getest en daaruit blijkt dat er ook daadwerkelijk drukken te meten zijn met deze inlegzool.

Experimenteel ontwerp
Het betreft hier nog wel een experimenteel ontwerp met maar 3 sensoren, een onder de hiel, een onder de mediale voorvoet en een onder de laterale voorvoet. Het is dus ook niet te verwachten dat een dergelijke 3D-geprinte Smart-inlegzool binnenkort zelf te maken is. Bovendien is er gespecialiseerde apparatuur voor nodig. Het laat echter wel zien dat 3D printen van zolen met toegevoegde functionaliteit mogelijk is.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1007/s12206-019-1101-8

H.C. Kim, S.C. Park, i.H. Lee. Additive manufacturing of smart insole by direct printing of pressure sensitive material. Journal of Mechanical Science and Technology 33 (12)(2019) 5609-5614


Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten