Skip to main content
Top

22-03-2018 | Podotherapie | Nieuws

Effectiviteit van zooltherapieën voor flexibele pes planus bij kinderen lijkt positief

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Zooltherapieën hebben mogelijk een positief effect onder meer op uitkomsten als pijn, voetstand en gangbeeld bij een flexible pes planus bij kinderen. Dat blijkt uit een literatuurreview in PLOS ONE van februari.

New Content Item © Jasmin Merdan / Fotolia

In de praktijk zien podotherapeuten vaak kinderen met pes planus en bezorgde ouders die graag zien dat daar wat aan gedaan wordt. Zooltherapieën zijn daarbij wereldwijd een veel toegepast middel, maar het is tot op heden onduidelijk hoe effectief ze zijn.

In een literatuurreview is gekeken naar studies waarin de effectiviteit van voetorthesen bij kinderen met een flexibele pes planus is beschreven. Met voetorthesen worden in dit geval alle vormen van therapiezolen bedoeld.

Alle studies waarbij kinderen (tussen 0 en 18 jaar) bij wie een flexibele pes planus is vastgesteld, werden behandeld met een vorm van zooltherapie zijn in het onderzoek onder de loep genomen. Uiteindelijk zijn 11 studies meegenomen in de resultaten. Dit waren 3 RCT’s, 2 patiënt-controle onderzoeken, 5 beschrijvingen van een serie casussen en 1 beschrijving van een enkele casus. Hierbij werd een variëteit aan zooltherapieën voorgeschreven, van standaard fabrieks-inlegzolen tot individueel aangemeten zooltherapieën. De uitkomstmaten van de onderzoeken waren ook zeer divers.

De samenvatting van de resultaten laat zien dat zooltherapieën mogelijk een positief effect hebben op uitkomsten als pijn, voetstand, gangbeeld etc. Ondanks de overwegend positieve resultaten van de onderzoeken is de bewijslast nog te mager om echt conclusies te kunnen trekken. De artikelen zijn te wisselend van kwaliteit en bovendien is er veel verschil in diagnostische criteria, toegepaste therapieën en uitkomstmaten. Hoewel de resultaten lijken te wijzen op een positief effect van zooltherapie bij kinderen met een pes planus, is er nog veel onderzoek nodig om sluitend bewijs te krijgen.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0193060  

Dars S, Uden H, Banwell HA, Kumar S (2018) The effectiveness of non-surgical intervention (Foot Orthoses) for paediatric flexible pes planus: A systematic review: Update. PLOS ONE 13(2): e0193060

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.