Skip to main content
main-content
Top

28-11-2018 | Podotherapie | Nieuws

Effect van een pes planovalgus op het lopen bij adolescenten onderzocht

Gewrichten van de middenvoet spelen een grote rol bij de diagnose en classificatie van een pes planovalgus. Er is nog maar weinig informatie beschikbaar over functionele verschillen die er zijn tussen de gewrichten van de middenvoet bij een pes planovalgus ten opzichte van een ‘normale’ voet. In het “Journal of Foot and Ankle Research” is onlangs een onderzoek gepubliceerd naar de effecten van een pes planovalgus op de kinematica van de middenvoet tijdens blootvoets lopen in een populatie van adolescenten.


Veel jongeren hebben een pes planovalgus. De onderzoekers in Journal of Foot and Ankle Research karakteriseren een pes planovalgus  als een valgustand van de achtervoet, een geproneerde stand van de voet en een verlaging van de mediale voetboog

20 adolescenten van gemiddeld 13,3 jaar oud werden klinisch onderzocht en kregen een 3D-analyse van het gangpatroon. Dit werd vergeleken met de gegevens van een ‘normale’ controle populatie met dezelfde leeftijd.

Bij de groep met de pes planovalgus waren de midtarsale gewrichten meer dorsaal geflecteerd, geëverteerd en geabduceerd dan in de controlegroep. Daarnaast hadden de midtarsale gewrichten minder Range-of-motion (RoM) in het sagittale vlak. De tarso-metatarsale gewrichten waren meer plantair geflecteerd en geadduceerd. Bovendien was er in deze gewrichten meer RoM in het frontale vlak. De mediale voetboog was lager tijdens de standfase en liet bovendien een grotere RoM zien.

De genormaliseerde loopsnelheid en paslengte waren lager in de pes planovalgus groep

Dit onderzoek laat zien dat er naast de duidelijke verschillen in stand, er ook duidelijke verschillen zijn tijdens het gaan, tussen een pes planovalgus en een ‘normale’ voet. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden bij verder onderzoek naar de diagnose van pes planovalgus. Bovendien kunnen  ze helpen bij het ontwerpen van therapieën voor aandoeningen die hieraan gerelateerd zijn.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13047-018-0297-7

Caravaggi P, Sforza C, Leardini A, Portinaro N, Panou A. Effect of plano-valgus foot posture on midfoot kinematics during barefoot walking in an adolescent population. Journal of Foot and Ankle Research (2018) 11:55

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten