De Amerikaanse podotherapeut (DPM) Pauravi Raval pleit er in een onlangs gepubliceerde casus voor om een auto-immuunaandoening mee te nemen als differentiaal diagnose bij onverklaarbare hielpijn bij mensen met een complexe medische voorgeschiedenis.
kei907 / stock.adobe.com
De Amerikaans podotherapeut Pauvari Raval beschrijft in Podiatry Today een casus van een 55-jarige vrouw met een reeks onverklaarbare klachten. De patiënt werd na uitvoerig onderzoek gediagnosticeerd met het CREST-syndroom, een vorm van systemische sclerose.
De casus
De vrouw meldde zich bij dr. Raval met pijn in beide hielen. Ze was onder behandeling van een endocrinoloog vanwege pre-diabetes en bij een cardioloog als voorzorgsmaatregel. In het verleden had ze spontane peesrupturen gehad in schouders en elleboog, waardoor ze de diagnose fibromyalgie kreeg toegewezen. Hiervoor was ze onder behandeling van de reumatoloog. De bevindingen van de podotherapeut waren als volgt:
- Pijnscores in de hiel en achillespees waren respectievelijk 2 en 0 op een schaal van 0 tot 5 beiderzijds
- Voldoende Range of Motion beiderzijds
- Oedeem in de hielen beiderzijds
- Hielspoor werd uitgesloten op basis van een röntgenfoto
Diagnose
De diagnose die gesteld werd door dr. Raval was bursitis in de hielen. Omdat 90% van alle hielklachten verminderd met conservatieve therapie en maar 10% een systemische oorzaak blijkt te hebben, heeft de podotherapeut de patiënt conservatief behandeld. Na een jaar kwam de vrouw terug met opnieuw klachten aan de hielen. Er werd opnieuw bloedonderzoek gedaan, uitgebreider dan voorgaande keren. Hieruit bleek dat er sprake was van verhoogde anti scleroderma-70 antistoffen, waardoor uiteindelijk het CREST-syndroom, een auto-immuunaandoening, werd gediagnosticeerd.
Pleidooi
De podotherapeut pleit ervoor dat bij patiënten met hielklachten zonder duidelijke samenhang met belastingsactiviteit, negatieve reuma uitslagen, negatieve röntgenfoto’s en negatieve uitslagen van standaard bloedonderzoek een uitgebreider bloedonderzoek naar auto-immuunaandoeningen overwogen zou moeten worden. Hij voegt daaraan toe dat, indien er een auto-immuunaandoening zoals CREST wordt geconstateerd, de patiënt behandeld moet worden door een multidisciplinair team met daarin minstens een podotherapeut en een reumatoloog.
Wilt u het besproken artikel nalezen: https://www.podiatrytoday.com/considering-autoimmune-etiology-differential-diagnosis-heel-pain
P. Raval. Podiatry Today; 31(2), 2018