Skip to main content
main-content
Top

30-09-2019 | Podotherapie | Nieuws

Australische podotherapeuten willen medicijnen voorschrijven, dat scheelt zorgkosten

Bij het behandelen van diabetes- en andere hoog risicopatiënten is een tijdige behandeling met de juiste medicijnen zeer belangrijk om ernstige infecties te voorkomen en het risico op amputaties te verkleinen. Als podotherapeuten getraind worden in het voorschrijven, is dat mogelijk kosteneffectiever dan de zorgkosten die ermee gemoeid zijn bij niet niet tijdig voorschrijven.

New Content Item © Ivan / Stock Adobe

Podotherapeuten hebben op dit moment nog geen mogelijkheid om voor te schrijven. In Australië is deze mogelijkheid er voor de meeste podotherapeuten ook niet en daarom hebben een aantal Australische onderzoekers een kosten-effectiviteitsstudie gedaan naar toekennen van voorschrijfrechten aan podotherapeuten.

Wat hebben ze bekeken?

Hierbij zijn de kosten van het trainen en begeleiden van podotherapeuten bij het voorschrijven van medicijnen afgezet tegen de mogelijke besparing die dit op zou leveren in zorgkosten. Deze zorgkosten werden berekend door de mogelijke besparingen te berekenen op de zorgkosten voor geïnfecteerde voetulcera. Daarna werd er op deze berekening een sensitiviteitsanalyse gedaan om te bepalen wat de onzekerheid rondom deze berekening was.

Kosten

De totale kosten om het trainingsprogramma op te starten was in Australische dollars $13.251 (ofwel € 8.213 *). De kosten om één podotherapeut op te leiden waren $ 30.087 (ofwel  €18.649 *). Om voldoende kosten te besparen zou elke podotherapeut 0,4 amputaties moeten voorkomen om de kosten van de training terug te verdienen. Als bij- en nascholing erbij gerekend zouden worden zouden de kosten oplopen tot $ 50.654 (€ 31.396*) en zou een elke podotherapeut door middel van zijn voorschrijfrechten 0.68 amputaties moeten voorkomen.

Meer onderzoek wenselijk

Het lijkt waarschijnlijk dat de kosten van het opleiden van podotherapeuten tot voorschrijver van medicijnen veel minder hoog zijn dan de zorgkosten die daarmee bespaard kunnen worden. Er moet echter nog verder onderzoek gedaan worden om er achter te komen hoe veel effectiever behandelingen worden wanneer de podotherapeut zelf medicijnen kan voorschrijven.

* Wisselkoers volgens Google op 17 september 2019


Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13047-018-0282-1

Couch AG, Foo J, James AM, Maloney S, Williams CM. Implementing a podiatry prescribing mentoring program in a public health service: a cost-description study. Journal of Foot and Ankle Research (2018) 11:40

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten