Skip to main content
main-content
Top

31-08-2016 | Podotherapie | Nieuws

3D-geprinte PLA-zool mogelijk milieuvriendelijker alternatief voor EVA-zool

3D-geprinte zolen van polylactide (PLA) zijn mogelijk een milieuvriendelijker alternatief voor zolen gemaakt van ethylvinylacetaten (EVA). Dat blijkt uit een eerste pilotstudie van Jeroen Bruinsma die met deze studie afstudeerde als podotherapeut aan Fontys Paramedische Hogeschool.


Binnen de podotherapie worden, met behulp van CAD/CAM-technieken, voetzoolortheses gemaakt voornamelijk van ethylvinylacetaten (EVA). Nadeel van dit materiaal is dat het is gebaseerd op slecht biodegradeerbare en milieubelastende synthetische polymeren en dat er tijdens het freesproces veel materiaal verloren gaat. Geschat wordt dat slechts 18 - 20% van een EVA-materiaalblok wordt gebruikt, de rest is afval. Massaproductie van kunststoffen gebaseerd op synthetische polymeren veroorzaakt ook in het algemeen een enorm afvalprobleem. Verwacht wordt dat de vraag naar minder milieubelastende biopolymeren, zoals polylactide (PLA) en polyhydroxyalkanoate (PHA), de komende jaren toeneemt. Dat was voor Jeroen Bruinsma aanleiding om te onderzoeken wat de therapeutische waarde is van PLA-zolen en van PHA-zolen (een mix van PLA en PHA) zijn die gemaakt worden met een 3D-printer.

Pilotstudie

In de pilotstudie is zowel de plantaire piekdruk als het draagcomfort van een voorvoetontlastende voetzoolorthese vergeleken tussen zolen van EVA, PLA en een PLA-PHA-mix. “De pilotstudie is geen studie naar het effect van 3D-geprinte voetzoolortheses van PLA of PLA-PHA-mix bij het behandelen van voetklachten, maar een explorerend pilotonderzoek naar vervangende materialen en productievormen”, beklemtoont Bruinsma.

Twee proefpersonen

Het onderzoek werd uitgevoerd met drukmetingen in de schoen en een vragenlijst over het draagcomfort van de verschillende zolen na een inloopperiode van drie dagen bij twee proefpersonen. “De zolen zijn slechts drie dagen geprobeerd door de participanten, vanwege het ontbreken van gegevens over weerstand tegen de kruipgevoeligheid van PLA of PLA-PHA-mix. Omdat kruip de materiaaleigenschappen beïnvloedt, zou dit bij een langere inloopfase de onderzoeksresultaten kunnen contamineren”, licht Bruinsma toe.

Resultaten

Bij één proefpersoon waren de metingen voor de geprinte PLA- en PHA-ortheses ruwweg vergelijkbaar met de conventionele EVA-zolen, bij de andere proefpersoon leverde de EVA-orthese een beter resultaat op. Uit de vragenlijsten over het comfort bleek bij de ene participant dat PLA en EVA ongeveer gelijk scoorden, bij de andere participant scoorde EVA het best. PHA scoorde het minst goed. Verder onderzoek onder een grotere doelgroep moet uitwijzen of PLA een alternatief is voor EVA-ortheses.


Deze pilotstudie met slechts twee proefpersonen heeft aangetoond dat vervolgonderzoek naar het 3D-printen van voetzoolortheses met PLA de moeite waard lijkt.

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten