Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Onderzoek | Uitgave 9/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2013

PMO-module psychische gezondheid verbetert werkfunctioneren in de zorg

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2013
Auteurs:
Sarah Ketelaar, Karen Nieuwenhuijsen, Fania Gärtner, Linda Bolier, Odile Smeets, Frank van Dijk, Judith Sluiter
Belangrijke opmerkingen
S.M. Ketelaar (promovenda),K. Nieuwenhuijsen (universitair docent), F.J.H. van Dijk en J.K. Sluiter (beiden hoogleraar en principal investigator) zijn werkzaam bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam. F.R. Gärtner was ten tijde van het onderzoek als promovenda werkzaam bij het Coronel Instituut en is nu als postdoc onderzoeker werkzaam bij de afdeling Medische besliskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden. Linda Bolier (wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Publieke geestelijke gezondheid) en Odile Smeets (projectmanager bij het Innovation Center of Mental Health & Technology (I.COM)) zijn werkzaam bij het Trimbos-instituut, Utrecht.

Samenvatting

Omdat psychische klachten relatief veel voorkomen bij werknemers in de zorg en deze het functioneren in werk kunnen belemmeren, is voor verpleegkundigen en paramedici een module voor preventief medisch onderzoek (PMO) gericht op psychische gezondheid ontwikkeld. Het effect op het werkfunctioneren is onderzocht in een clustergerandomiseerd gecontroleerde studie. Een bedrijfsartsstrategie (online screening op verminderd werkfunctioneren en psychische klachten, digitale individuele feedback en een uitnodiging voor een preventief bedrijfsartsconsult) had een positief effect op werkfunctioneren ten opzichte van een controlegroep in de groep positief gescreenden. Een e-mental health strategie (dezelfde screening en individuele feedback gevolgd door advies-op-maat en het aanbod om een of meerdere zelfhulpinternetcursussen te volgen) had geen significant effect, mogelijk vanwege lage deelname aan de internetcursussen. Implementatie van de bedrijfsartsstrategie lijkt goed mogelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2013 Naar de uitgave

Hoofdredactioneel

One Health