Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid 2/2018

22-05-2018

Pleegkinderen helpen op te groeien in twee families

Breakdown terugdringen

Auteur: Yvonne Aartsen, MSW

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 2/2018

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Entrea/Lindenhout, een Gelderse jeugdzorgaanbieder die verantwoordelijk is voor zo’n 1.100 pleegkinderen in zo’n 1.000 pleeggezinnen, heeft een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar hoe ouders, pleegouders en jeugdzorgwerkers pleegzorg de samenwerking tussen ouders en pleegouders hebben ervaren. Een literatuurstudie maakte onderdeel uit van het onderzoek. Er is een aantal situaties bestudeerd waarbij die samenwerking goed verliep. Wat waren hier de positief werkzame factoren? Daarnaast zijn ook gesprekken gevoerd met ouders, pleegouders en jeugdzorgwerkers over plaatsingen waarbij er veel conflicten waren. Wat waren de oorzaken van die conflicten?
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is een praktijkverbeterinterventie uitgevoerd met als doel het handelen van de jeugdzorgwerkers pleegzorg te verbeteren ten aanzien van de samenwerking tussen ouders en pleegouders. Dit artikel beschrijft de aanleiding tot het onderzoek, gevolgd door een korte schets van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek en de verbeterinterventie. Aansluitend volgt een bezinning op de begrippen ouderschap en opvoederschap en wordt een verbinding gemaakt met het beleid.
Literatuur
go back to reference Aartsen, Y. (2016). Samenwerking tussen ouders en pleegouders: Dat gaat wel heel ver. Nijmegen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Master Social Work. Aartsen, Y. (2016). Samenwerking tussen ouders en pleegouders: Dat gaat wel heel ver. Nijmegen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Master Social Work.
go back to reference Haans, G. (2017). Samen opvoeden in plaats van ouder op afstand. Jeugdbeleid, 3(11), 165–174. CrossRef Haans, G. (2017). Samen opvoeden in plaats van ouder op afstand. Jeugdbeleid, 3(11), 165–174. CrossRef
go back to reference Van Oijen, S. (2010). Resultaat van pleegzorgplaatsingen: Een onderzoek naar breakdown en de ontwikkeling van adolescente pleegkinderen bij langdurige pleegzorgplaatsingen. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen. Van Oijen, S. (2010). Resultaat van pleegzorgplaatsingen: Een onderzoek naar breakdown en de ontwikkeling van adolescente pleegkinderen bij langdurige pleegzorgplaatsingen. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen.
go back to reference Vanderfaeillie, J., van Holen, F., & Vanschoonlandt, F. (red.). (2012). Op weg met pleegzorg: Kansen en risico‘s. Den Haag/Leuven: Acco Nederland/Uitgeverij Acco. Vanderfaeillie, J., van Holen, F., & Vanschoonlandt, F. (red.). (2012). Op weg met pleegzorg: Kansen en risico‘s. Den Haag/Leuven: Acco Nederland/Uitgeverij Acco.
Metagegevens
Titel
Pleegkinderen helpen op te groeien in twee families
Breakdown terugdringen
Auteur
Yvonne Aartsen, MSW
Publicatiedatum
22-05-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Jeugdbeleid / Uitgave 2/2018
Print ISSN: 1873-9482
Elektronisch ISSN: 1876-6056
DOI
https://doi.org/10.1007/s12451-018-0171-4

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Jeugdbeleid 2/2018 Naar de uitgave