Skip to main content
Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9. Plannen: voorbereiden op actie

Auteurs : Michaela van der Veen, Frank Goijarts

Gepubliceerd in: Praktijkgids motiverende gespreksvoering social work

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit hoofdstuk gaat over het ontwikkelen, implementeren en vasthouden aan een veranderplan. Eerder in het proces ging het over ‘wel of niet’ veranderen en ‘waarom’. Nu ligt de nadruk op ‘hoe en wanneer’. Als de wens en noodzaak om te veranderen vergroot zijn en er bij de cliënt iets losgemaakt is, wordt het belangrijk om hier ook vorm aan te geven. De kans op het nemen van stappen en veranderen wordt daardoor sterk vergoot. Bovendien is het van belang om te voorkomen dat de cliënt in de toekomst meer afhoudend wordt ten aanzien van veranderen als hij merkt dat het alleen bij ‘denken over’ blijft en hij zichzelf geen concrete stappen ziet zetten. Plannen betekent samen met de cliënt vormgeven van stappen. Je vergroot de kans op succes door hier in de stijl van motiverende gespreksvoering (MG) voldoende richting en ondersteuning te bieden. Ook komt het er nu op aan om het vertrouwen van de cliënt te ontwikkelen en te versterken. Hetzelfde geldt voor het ontwikkelen en versterken van commitment. Het commitment van de cliënt moet sterk genoeg zijn om aan de uitvoering van een plan voor concrete verandering te beginnen.
Voetnoten
1
De toekomst voor zich zien en praten over hoe het leven na de verandering eruit zal zien, kan zowel in positieve als in negatieve zin. Het benoemen van mogelijk negatieve aspecten kan ten onrechte opgevat worden als behoudtaal, terwijl het ook een vorm kan zijn waarmee de cliënt zich voorbereidt en probeert om een realistisch beeld voor zichzelf te schetsen.
 
2
Rollnick en Miller vatten deze voorbereidende verandertaal samen met het acroniem DARN, ofwel: desire, ability, reasons, need.
 
Metagegevens
Titel
Plannen: voorbereiden op actie
Auteurs
Michaela van der Veen
Frank Goijarts
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2673-0_9