Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2016 | Artikel | Uitgave 4/2016

Neuropraxis 4/2016

Placebo: een ingewikkeld fenomeen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2016
Auteurs:
Jocelien Olivier, Berend Olivier

Samenvatting

Er heerst veel verwarring over het woord ‘placebo’ in de wetenschappelijke wereld. Dit lijkt vooral veroorzaakt te worden door de uiteenlopende betekenissen die wetenschappers aan dit woord toekennen, bijvoorbeeld een klinische onderzoeker of een neurowetenschapper. Bij het testen van geneesmiddelen willen onderzoekers weten of de therapie beter is dan de placebobehandeling. Het fenomeen placebo blijkt echter zeer complex en wordt door verschillende factoren beïnvloed. In deze bijdrage wordt, voornamelijk aan de hand van depressie en antidepressiva, een aantal ontwikkelingen beschreven. De wetenschap van de placebo blijkt zeer complex, maar onmisbaar in alle toekomstige geneesmiddelenstudies, zeker die van de psychofarmaca.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Neuropraxis 4/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf