Skip to main content
main-content
Top

08-10-2015 | Nieuws

Pillen of praten?

Wat adviseert u uw cliënten? Cognitieve gedragstherapie, antidepressiva of beide? Volgens de Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen kan het beide, maar is er meestal een lichte voorkeur voor CGT.

Bandelow et al. deden een meta-analyse om uit te zoeken wat er nu echt beter werkt. Ze selecteerden 234 onderzoeken waar 37.000 patiënten in behandeld werden. Hierin werden de effecten van de behandelingen van de paniekstoornis, de gegeneraliseerde angststoornis en de sociale-angststoornis onderzocht.

De patiënten werden behandeld met farmacotherapie, psychologische interventies of een combinatie ervan. Farmacotherapie kon bestaan uit verschillende soorten antidepressiva of benzodiazepines. Psychologische interventies bestonden meestal uit CGT, maar er werden ook onderzoeken met mindfulness of psychodynamische interventies geïncludeerd.

Bijna alle medicatie bleek effectiever dan placebopillen. CGT was effectiever dan een wachtlijstbehandeling of placebobehandelingen. Als gekeken werd naar de verschillen in effecten van metingen voor en na de interventie, dan bleek medicatie effectiever dan een psychologische behandeling.

Literatuur:

Werkgroep Multidisciplinaire richtlijnontwikkeling Angststoornissen/Depressie (2013). MDR angststoornissen, www.ggzrichtlijnen.nl. Utrecht: Trimbos-instituut

Bandelow, B. et al. (2015). Efficacy of treatments for anxiety disorders: a meta-analysis. International Jouranl of Clinical Psychopharmacology.

Bron: PsychoPraktijk uitgave 4/2015

 

Gerelateerd

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten