Skip to main content
Top

03-02-2016 | Nieuws

Pil tegen tandartsangst

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

 Er zijn mogelijkheden om bij patiënten nare herinneringen op te roepen en die vervolgens door een medicament via een hernieuwde opslag in de hersenen (memory reconsolidation) een minder negatieve lading te geven. Het is niet uitgesloten dat in de toekomst de angstige patiënt vlak voor de behandeling een pilletje inneemt om de tandartsfobie onder controle te krijgen.

Onderzoek 'vergeet'pil

Ad de Jongh, psycholoog en tandarts en collega Serge Stennen, verbonden aan de afdeling Mondziekten en Kaakchirurgie van het AMC zijn beiden verbonden aan het ACTA. Zij doen onderzoek naar een speciale behandeling en zijn van plan om bij een groep proefpersonen  nare herinneringen aan tandartsbezoek uit het geheugen te halen met hulp van een pil.

De pil heet propranodol. Een bloeddrukverlager die al jarenlang wordt gebruikt tegen stress. De pil maakt rustiger, je krijgt minder last van hartkloppingen en bent minder zenuwachtig in spannende situaties.

Psychologen heben in de afgelopen jaren ontdekt dat het middel ook traumatische herinneringen gedeeltelijk uit het geheugen kan verdrijven. De pil wordt dan toegediend vlak voor de nare ervaring weer voor de geest wordt gehaald. Het trauma wordt dan minder heftig; de emotie is weggehaald. Het medicijn blokt de affecten van adrenaline op het brein bij de herbeleving.

De pil maakt dat je een angstige herinnering opnieuw doormaakt zonder de hartkloppingen en angstzweet. De hersenen slaan de eerdere ervaring - nu zonder emoties - weer op in het brein. Het eerdere trauma wordt overschreven door een nieuwe, neutrale ervaring.

Experiment

Aan het experiment zullen ruim dertig proefpersonen deelnemen aan het experiment om Propranolol in te zetten tegen tandartsangst. Mensen die meerdere kiezen moeten laten trekken en daar zeer bang voor zijn.

Het vinden van proefpersonen voor het onderzoek is lastig. Mensen doen niet snel mee  uit angst voor het onbekende of eventuele bijwerkingen. Propranolol wordt echter al tientallen jaren zonder incidenten gebruikt.

Als het lukt om de proefpersonen van hun tandartsangst af te krijgen, zou dat een grote doorbraak zijn. Een tandartsfobie leidt vaak tot lichamelijke klachten, omdat mensen behandeling uitstellen of helemaal niet meer naar de tandarts gaan.

Roesje geen echte oplossing

Mensen met tandartsangst hebben vaak voorkeur voor een roesje. De tandartsangst blijft daarbij echter hetzelfde. Bij het propranol-experiment maken patiënten de behandeling bewust, met een verdoving, mee. Waarschijnlijk de enige manier om echt van tandartsangst af te komen.

Bron: AMC magazine

Gerelateerd


Aanbevolen

2013 | wo | Boek

Lokale anesthesie in de tandheelkunde

Lokale anesthesie in de tandheelkunde is een leesbaar praktijkboek met kwalitatief hoogwaardige anatomische tekeningen en foto's in kleur. Het is een onmisbaar naslagwerk voor tandartsen, mondzorgkundigen en degenen die hiervoor studeren.







share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.