12-12-2013 | Web-TV on demand | Web-TV
Pijnstilling in de tandartspraktijk
- Geaccrediteerd tot:
- 05-09-2021
- Punten:
- 1
- Geaccrediteerd door:
- Kwaliteitsregister tandartsen
- Aantal pogingen:
- 1
Tijdens deze web-tv van een uur ziet u een uitzending over het bestrijden van dentogene en niet-dentogene pijn en het voorschrijven van pijnstillers in de algemene praktijk.
Een patiënt met kiespijn bezoekt zijn tandarts om van de pijn af te komen. De tandarts zoekt in eerste instantie naar een mogelijke oorzaak in het gebit: de pulpa, het parodontium en een ten dele doorgebroken kies. De anamnese is hierbij het allerbelangrijkste. Laat niet de patiënt vrij associëren, maar stuur het gesprek met open vragen. Probeer gesloten vragen te vermijden. Dan volgt het onderzoek: eerst kijken, dan voelen, sonderen, percuteren en testen op sensibiliteit. De röntgenfoto kan later wel, op indicatie. Laat staan OPT of CBCT.
Wijst de anamnese niet naar een dentogene oorzaak voor de pijnklachten, dan komen het kaakgewricht en de kauwspieren in aanmerking, de speekselklieren en de sinus maxillaris. Ook hier is de anamnese belangrijk en natuurlijk de provocatie- en functietesten. Een röntgenfoto komt op de laatste plaats en bevestigt de vermoedelijke oorzaak van de klacht.
Is de oorzaak boven tafel, dan is meestal een causale behandeling mogelijk: endostart, extractie, abcesincisie, parobehandeling, verwijdering á chaud, H2O2 tamponkuur, splint etc. Daarmee is de oorzaak bestreden en de pijn op zijn retour.
Is dat zo? Juist door de causale behandeling introduceren we vaak iatrogene pijn. Wij tandartsen weten beter dan wie ook wat dat voor de gemiddelde patiënt betekent. De pijn na voltooien van een endo of na een extractie. De pijn en de zwelling na een paro-ingreep of een operatieve M3 inf-verwijdering. Adviseren we dan een pijnstiller te kopen en te gebruiken of schrijven we een pijnstiller voor? Welke? Paracetamol met codeine 5, 10 of 20 mg? Een NSAID met of zonder maagbescherming? Een nieuwe COX-2 remmer of toch een opiaat? Hoe hoog en hoe lang? Deze en andere vragen worden onder de loep genomen tijdens de uitzending.
Tandartsen en kaakchirurgen
Voor 1 punt toegekend door KRT tot 6-9-2021.
- Jacques Baart presenteert de uitzending. Jacques Baart is tandarts en kaakchirurg. Hij verzorgt het kaakchirurgie- en lokale anesthesie-onderwijs voor studenten tandheelkunde aan de ACTA.
Daarnaast nemen de volgende tandartsen deel aan de discussie:
- Navid Rezaei, tandarts, werkzaam in een algemene praktijk
- Miluska Hevinga, tandarts, werkzaam in een algemene praktijk
Kosten
Deze uitzending werd mede mogelijk gemaakt door Merck Sharp & Dohme B.V.