Skip to main content
main-content
Top

22-07-2011 | Nieuws

Pijnbestrijding bij dementie vermindert onrust

Pijnbestrijding zorgt bij gedragsgestoorde ouderen met matige tot ernstige dementie, voor terugdringing van het onrustige gedrag. Dat concluderen Noorse onderzoekers van onder meer de Universiteit in Bergen in het vakblad The British Medical Journal.

Volgens de onderzoekers kan een effectieve pijnbestrijding ervoor zorgen dat minder psychofarmaca worden voorgeschreven. Bettina Husebo, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling public health en eerstelijnsgezondheidzorg van de Universiteit van Bergen deed onderzoek onder 352 inwoners van verpleeghuizen met een matig tot ernstige dementie èn klinisch significant gestoord gedrag.

Ze verdeelde de groep in tweeën, de eerste groep kreeg gedurende twee maanden dagelijks pijnmedicatie volgens een stapsgewijs protocol met achtereenvolgens paracetamol, morfine of pregabaline. De tweede groep kreeg de tot dan toe gebruikelijke behandeling. Na afloop van de behandeling werden de patiënten nog vier weken gevolgd om de mate van onrust, agressie, pijn en dagelijkse bezigheden bij te houden.

De groep patiënten die pijnbestrijding kreeg, was beduidend minder onrustig; ze scoorden op een specifieke meetschaal 17 procent lager op de mate van onrust. De pijnbestrijding was ook gunstig voor de totale ernst van de neuropsychiatrische stoornis, de score daarvoor kwam 9 punten lager uit. En de pijnscore daalde met 1,3 punten. Alleen had de behandeling geen wezenlijk effect op de dagelijkse activiteiten van de patiënten.

Auteur(s): Jenneke van der Streek

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.