Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Pijn en tintelingen in het linkerbeen bij een 78-jarige man

Auteur : Irma Pelgrim

Gepubliceerd in: Orthopedische casustiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In enkele dagen tijd ontstond pijn in het linkerbeen van een 78-jarige man. De pijn was gelokaliseerd in de bil, de laterale zijde van het bovenbeen en – in mindere mate – in het onderbeen. Hij vermoedde dat de klachten waren ontstaan na een avondje dansen. Bovendien had hij die bewuste avond iets zwaars moeten tillen.
Voetnoten
1
mrc = Medical Research Scale. De mrc-schaal (van 0 tot 5) is een maat voor de spierkracht. mrc graad 4 = contractie van de aangedane spier zorgt voor een volledige beweginguitslag tegen de zwaartekracht in en met toepassing van enige weerstand.
 
2
De algofunctional index wordt gebruikt om de mate van pijn en beperkingen te inventariseren. De index wordt bepaald met behulp van een vragenlijst. Een score van 9 wijst op ‘grote beperkingen’.
 
3
De vas-schaal wordt gebruikt voor het meten van pijn. De score 0 = geen pijn, en de score 10 = ondraaglijke pijn. De patiënt schat zelf de mate van pijn door een streepje te zetten op een lijn van 10 cm. Wanneer de patiënt zelf een getal moet schatten tussen 0 en 10, noemt men dit een score op de numerieke pijnschaal (nps).
 
Literatuur
go back to reference Hoeksma HL-J. Manual therapy in osteoarthritis of the hip. Den Haag: Koninklijke De Swart, 2003. Hoeksma HL-J. Manual therapy in osteoarthritis of the hip. Den Haag: Koninklijke De Swart, 2003.
Metagegevens
Titel
Pijn en tintelingen in het linkerbeen bij een 78-jarige man
Auteur
Irma Pelgrim
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8803-5_117