Skip to main content
main-content
Top

03-04-2015 | Nieuws

Multidisciplinaire richtlijn pijn bij ouderen

Zorgorganisatie Fundis in Gouda heeft een multidisciplinaire richtlijn Pijn ontwikkeld om chronische pijn bij ouderen beter te monitoren en te behandelen. De richtlijn wordt dit jaar verder ontwikkeld en geïmplementeerd. De rol van verpleegkundig specialisten is groot.

Chronisch pijn onder oudere cliënten kent een prevalentie van 68 tot 80 procent. Doordat het vaak voorkomt kan de indruk worden gewekt dat pijn acceptabel is of hoort bij het ouder worden. Als pijn bij de cliënt met dementie niet systematisch gesignaleerd, behandeld en geëvalueerd wordt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de cliënt, familie hulpverlener en de organisatie. Zorgorganisatie Fundis in Gouda deed praktijkgericht onderzoek,waarbij een best practice in de vorm van een multidisciplinaire richtlijn Pijn werd ontwikkeld.

Holistisch

Gezien de competenties van de verpleegkundig specialist op het gebied van holistisch denken, het intergreren van medische en verpleegkundige praktijkvoering, samenwerking en klinische besluitvorming, is op het gebied van pijn en pijnmanagement een grote rol weggelegd. Te denken valt aan het begeleiden van de implementatie, het ontwikkelen en geven van scholing en het zitting nemen in het pijnteam.

Over de ontwikkeling van de richtlijn schreef verplegingswetenschapper en verpleegkundig specialist Jorine van der Burg een artikel in Dé Verpleegkundig Specialist, 1-2015.

 

Zie ook Veelbelovende methode in omgaan met dementerenden

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.