Skip to main content
main-content
Top

10-10-2014 | Nieuws

Peter Moleman penning 2014 voor psychiater Lex Wunderink

Gisteren mocht Lex Wunderink, psychiater en A-opleider van GGZ Friesland, de Peter Moleman penning in ontvangst nemen. Wunderink ontving deze onderscheiding voor zijn artikel over functioneel herstel na een psychose dat in september 2013 werd gepubliceerd in het tijdschrift JAMA psychiatry.

Wunderink besteedt in zijn artikel Recovery in Remitterd First-Episode Psychosis at 7 Years of Follow-up of an Early Dose Reduction/Discontinuation or Maintenance Treatment Strategy aandacht aan de verschillen tussen patiënten die na een eerste psychose begeleid stopten met de medicatie, en patiënten die onderhoudstherapie ontvingen. Met het oog op functioneel herstel en het risico op een terugval is er na zeven jaar een follow-up geweest. Hieruit kwam naar voren dat er tussen beide patiëntengroepen geen verschil was in het risico op een terugval, maar dat het functioneel herstel beter was bij de patiënten die begeleid gestopt waren met medicatie.

 

Het winnende artikel is gekozen door een jury die is samengesteld uit vooraanstaande Nederlandse wetenschappers en behandelaars in de psychiatrie. De jury beoordeelde het artikel op verschillende punten. Zo werd gekeken naar de mate waarin het artikel innovatief is en of het onderzoek in de praktijk toepasbaar is. Het onderzoek van Wunderink werd vernieuwend genoemd en onvergelijkbaar met ander onderzoek omdat er niet eerder een analyse mogelijk was met een follow-up van zeven jaar. Daarnaast roemde de jury de praktische relevantie van het artikel. Tot op heden was onduidelijk hoe lang medicatie moest worden voortgezet en of het meerwaarde had de dosering van de medicatie te verminderen. Het onderzoek laat zien dat bij patiënten, die goed zijn hersteld van een eerste psychose, de dosering van antipsychotica al vroeg moet worden verminderd, zodat er sneller functioneel herstel is bij de patiënt.

 

De Peter Moleman penning is een onderscheiding voor de auteur van de beste nationale of internationale publicatie op het gebied van psychofarmacologie. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend door Psyfar, kenniscentrum over psychofarmacologie, en bestaat naast een penning uit een geldprijs van € 2.500,-. Wunderink ontving de prijs uit handen van Peter Moleman.

 

Bron: GGZ Friesland

 

Meer lezen >>

'Heroverweeg de behandeling van psychose'

Innovatie rond herstel, vragen en opgaven, Dr. Jaap van der Stel, Tijdschrift voor Verslaving 4-2013

Het belang van vroegtijdige onderkenning van een psychose, Nynke Boonstra, PsychoPraktijk 4-2012

 

=> BSL Psychologie Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.