Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2019 | voor de praktijk | Uitgave 10/2019

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2019

Persoonlijkheidsstoornis en werk: niet altijd een gelukkige combinatie

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2019
Auteurs:
Y. Meesters, M.G.A. Hoppenbrouwers, C.J.M. van Velzen
Belangrijke opmerkingen
Locatie Haren Ybe Meesters en Marijke Hoppenbrouwers zijn behandelend psychologen in het burn-outprogramma van het netwerk Vroege Interventie in het UMCG Beatrixoord te Haren (https://vroegeinterventie.nl/)
Carol J.M. van Velzen is klinisch psycholoog, psychotherapeut en behandelcoördinator van de Deeltijdbehandeling Algemene Psychiatrie van het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG, een afdeling waaraan Ybe Meesters ten tijde van de opname van de beschreven patiënt eveneens aan verbonden was.
Burn-outklachten bij mensen lijken toe te nemen, zelfs zodanig dat in de media gesproken wordt van een burn-outepidemie.1 Naast ervaren werkdruk en arbeidsomstandigheden blijkt dat mensen met bepaalde persoonlijkheidseigenschappen zoals de neiging tot perfectionisme2, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging het andere mensen naar de zin te willen maken, gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van burn-outklachten.3 Veel, vaak psychologische, behandelvormen zijn ontwikkeld om mensen zicht te leren krijgen op hun eigen functioneren met als doel weerbaarder te worden en herhaling in de toekomst te voorkomen. Die behandelwijzen zijn vaak het meest effectief als de afstand tot de arbeidssituatie er nog niet is of in ieder geval zo klein mogelijk is. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2019

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2019 Naar de uitgave

hoofdredactioneel

Lastige cliëntcontacten