Skip to main content
main-content
Top

18-09-2014 | Nieuws

Persoonlijkheid adolescent als factor voor ontwikkeling probleemgedrag

De persoonlijkheid van jongeren is een belangrijke factor in de ontwikkeling van probleemgedrag en de kwaliteit van hun relaties met vrienden en partners, op zowel de korte termijn als de lange termijn. Dat concludeert Yongking Yu in haar proefschrift (promotie 16 september 2014 aan de Universiteit Utrecht).

Het nastreven van plezier en het voorkomen van pijn zijn rudimentaire menselijke behoeften. In haar dissertatie worden verschillende persoonlijkheidsbenaderingen onderzocht die uitgaan van deze basale neiging die mensen kunnen hebben om iets te benaderen of juist te vermijden.

 

Yu beschrijft onderzoek naar de associaties van persoonlijkheid met probleemgedrag en met relaties met vrienden en partners. Bovendien exploreert ze of adolescenten met verschillende persoonlijkheidstrekken verschillen in de mate waarin ze worden beïnvloed door bepaalde aspecten van vriendschappen en romantische relaties.

 

Yu concludeert dat de persoonlijkheid van adolescenten direct samenhangt met de ontwikkeling van individuen (probleemgedrag en relaties met vrienden), en indirect (relaties met partners), via de invloed op en interactie met sociale omgevingen.

 

Bron: Universiteit Utrecht

 

Meer lezen >>

 

Van laag naar gemiddeld - Ambulante behandeling in de Jeugd-ggz draagt bij aan verbetering van kwaliteit van leven, Drs. Patricia Vermunt, Drs. Max Feltzer, Dr. Kristel van Zon, Kind en Adolescent Praktijk 1-2014

 

De rijkgeschakeerde omgeving van de adolescent, Frits Boer, Tijdschrift voor Psychotherapie 1-2014

 

Beloningsgevoelige mensen zijn makkelijker te verleiden, Leentje Vervoort, Sandra Verbeken, Prof. dr. Caroline Braet, PsychoPraktijk 4-2014

 

Test: Five-Factor Personality Inventory-II (FFPI-II), A.A.J. Hendriks, W.K.B. Hofstee, B. de Raad. Meet persoonlijkheidseigenschappen in termen van de Big Five bij kinderen vanaf 7 jaar t/m ouderen in ca. 15'.

  

=> BSL Psychologie Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.