Skip to main content
main-content

10-11-2016 | Artikel

Peri-implantitis door de mens veroorzaakt

Naar aanleiding van zijn presentatie over de meest recente inzichten over osseointegratie en peri-implantair marginaal botverlies op het European Association for Osseointegration (EAO) in Parijs, werd Prof. dr. Tomas Albrektsson geïnterviewd door Dental Tribune.

Ondermeer werd gevraagd hoe de nieuwste ontwikkelingen in botbiologie en osseointegratie, implantologen kunnen helpen in de klinische praktijk, in het bijzonder bij de behandeling van peri-implantair botverlies. 

Albrektsson: "Op dit moment hebben we geen effectief middel om alle gevallen van peri-implantair marginaal botverlies te behandelen. Zelfs als immunologische problemen, in combinatie met verschillende ongunstige factoren, verantwoordelijk zijn voor marginaal botverlies, kunnen bacteriën de situatie later alsnog verergeren. Daarom moeten antibiotica worden gebruikt. We weten niet welke rol bacteriën spelen in deze context. 

Tandartsen moeten proactief op zoek naar antwoorden op de vraag waarom bot verloren gaat. Zouden cementdeeltjes het probleem hebben veroorzaakt? Zijn implantaatcomponenten gebroken? In veel gevallen hebben eerdere onjuiste rapporten geleid tot overbehandeling. Soms kan het al voldoende zijn om de implantaten vooral voorzichtig op te volgen met frequente controleafspraken om te bepalen of de aandoening daadwerkelijk zal verergeren of dat er een nieuwe stabiele toestand ontstaat, zonder verder botverlies.

Lees het gehele interview dental-tribune.com, 8/11/2016

Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Osseo-integratie toegepast voor amputaties ter hoogte van het onderste lidmaat

Het osseo-integratieprincipe werd bij zijn klinische toepassing eerst ontwikkeld in de vorm van tandimplantaten, maar het wordt door orthopeden ook al jaren enthousiast toegepast voor gewrichtsartroplastiek. Toch kregen permanente percutane orthopedi


Aanbevolen

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Antimicrobiële behandeling

Het misbruik van antibiotica in de tandheelkunde loopt als een rode draad door de literatuu. De medicatie die door tandartsen wordt voorgeschreven bestaat in sommige landen voor 39% uit antimicrobiële middelen naast circa 44% pijnstilling. In ontwikk

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.