Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 6/2002

01-06-2002 | Journaal

Peper en maagpijnjournaalbericht maagklachten maagpijn

Auteur:    

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 6/2002

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

We zijn intussen wel erg afgedwaald van het melkdieet bij maaglijden, nu pepers ook blijken te helpen. Italiaanse onderzoekers onderzochten of rode pepers helpen bij functionele maagklachten. Dertig patiënten kregen at random driemaal per dag capsules met 2,5 gram rode-peperpoeder of een placebo. Na twee weken hadden beide groepen al wat minder klachten ten opzichte van de uitgangswaarden. Na drie weken hadden peperslikkende patiënten significant minder symptomen, waaronder minder bovenbuikspijn, opgeblazen gevoel en misselijkheid dan de controlepatiënten. In de pepergroep daalde de symptoomscore in 5 weken tijd met 60% versus 30% bij de placebogroep. Twee peperslikkers stopten vanwege toename van maagpijn. Mogelijk vermindert de capsicaïne in de pepers de gevoeligheid van de nocioceptieve C-vezels in het maagslijmvlies.
Literatuur
go back to reference Bortolli M, Coccia G, Grossi G. Red pepper and functional dyspepsia. N Eng J Med 2002;346:947-8.CrossRef Bortolli M, Coccia G, Grossi G. Red pepper and functional dyspepsia. N Eng J Med 2002;346:947-8.CrossRef
Metagegevens
Titel
Peper en maagpijnjournaalbericht maagklachten maagpijn
Auteur
   
Publicatiedatum
01-06-2002
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 6/2002
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03082972

Andere artikelen Uitgave 6/2002

Huisarts en wetenschap 6/2002 Naar de uitgave