Skip to main content
main-content
Top

29-01-2014 | Nieuws

Patiëntveiligheid in ziekenhuizen toegenomen

Het is veel veiliger geworden in Nederlandse ziekenhuizen. Vermijdbare schade en sterfte is de afgelopen jaren met meer dan de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en EMGO+/VUmc. In 2013 overleden 970 patiënten als gevolg van vermijdbare schade; in 2008 waren dat er nog 1900.

Volgens Marcel Daniëls, voorzitter Raad Kwaliteit van de Orde van Medisch Specialisten (OMS), is de daling een gevolg van de gezamenlijke inzet van alle medische professionals op patiëntveiligheid. Bijna honderd ziekenhuizen hebben een gecertificeerd Veiligheid Management Systeem (VMS) gerealiseerd en verbeterprojecten doorgevoerd. “Maar de positieve cijfers zijn allerminst aanleiding achterover te leunen”, zegt Daniëls tegen Mednet. “Elk geval van vermijdbare schade is er één te veel.”

Link naar Mednet.

Auteur(s): Jaap Meijers

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.