Skip to main content
Top

06-12-2012 | Nieuws

VVD: Patiëntveiligheid moet beter

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het aantal gevallen van vermijdbare medische schade bij patiënten moet terug gedrongen worden. Dat stelt de VVD in haar Initiatiefnota Patiëntveiligheid die ze op 3 december presenteerde. De partij wil dat artsen naar wie een onderzoek loopt op non-actief worden gesteld, dat er bij basisfouten standaard een tuchtklacht volgt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en dat alle zorginstellingen meer werk maken van het vermijden en registreren van medische missers.

Volgens de VVD is de Nederlandse gezondheidszorg is internationaal gezien van hoge kwaliteit. Toch heeft elk jaar zo’n drie procent van de opgenomen patiënten te maken met schade die mogelijk te vermijden was geweest. In 1600 tot ruim 2300 gevallen per jaar leidt die schade mede tot het overlijden van de patiënt. Anne Mulder, woordvoerder curatieve zorg in de Tweede Kamer: “Patiënten hebben er recht op dat alles op alles wordt gezet om het aantal fouten zo veel mogelijk te beperken." Hij pleit voor een veiligheidscultuur, net zoals in de luchtvaart of in de chemische industrie moet, waarin het eigen handelen continu wordt geëvalueerd.

 

Veiligheid

In de Initiatiefnota Patiëntveiligheid doet Mulder samen met zijn collega Michiel van Veen, woordvoerder patiëntenrechten, achttien voorstellen om de patiëntveiligheid te vergroten. Ze stellen onder andere dat artsen naar wie een onderzoek loopt tijdelijk op non-actief moeten worden gezet. Ook vinden ze dat bij basisfouten de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) standaard een tuchtklacht moet indienen tegen de desbetreffende medewerker. Verder pleiten ze voor een meldplicht voor ontslag wegens disfunctioneren bij de IGZ.

 

Maatregelen

De IGZ kan verschillende soorten maatregelen tegen zorgverleners nemen om de wet- en regelgeving, (beroeps)normen en richtlijnen in de gezondheidszorg te handhaven. In ernstige gevallen kan de inspectie het initiatief nemen tot tucht-, bestuurs- of strafrechtelijke procedures.

 

Houding

Patiëntveiligheid is volgens Van Veen vooral een zaak van zorgverleners, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. "Wij vragen van de sector om een zelfkritische houding en meer transparantie om van elkaars fouten te leren."

 

Bekijk de Initiatiefnota Patiëntveiligheid hier

 

Auteur(s): Coen Kaaij

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.