Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 1/2019

Open Access 09-11-2018 | Editorial

Patiëntenselectie

Auteur: dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 1/2019

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
De juiste behandeling selecteren is een cruciale stap in de geneeskunde. Genetische voorspellers hebben nog niet de verbetering gebracht waarop iedereen hoopte. De beeldvorming daarentegen, is de laatste jaren wel met stappen vooruit gegaan. Met name het gebruik van meer specifieke tumortargets zoals PSMA en carbonanhydrase IX hebben geleid tot de ontwikkeling van meer sensitieve positronemissietomografie (PET). Deze beeldvorming is nodig, omdat we tegelijkertijd meer gevoelige serum-PSA-detectieassays krijgen. Daar waar voorheen een PSA > 0,2 ng/ml nog gold als biochemisch recidief, spreken de EAU-richtlijnen van 2018 al niet meer over een specifieke cutoff voor biochemisch recidief na prostatectomie. Ultragevoelige PSA-tests meten tot op honderdsten nauwkeurig. De vraag is wat we met deze gevoelige tests moeten als we geen studies hebben die uitsluitsel geven over hoe deze mannen het best te behandelen zijn. In deze uitgave van het tijdschrift een studie waaruit blijkt dat de PSMA-PET-scan, gecombineerd met een ultragevoelige PSA-test na prostatectomie, mogelijk een methode is om beslissingen omtrent salvage radiotherapie mee te ondersteunen.
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Patiëntenselectie
Auteur
dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
09-11-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 1/2019
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-018-0239-y