Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

09-08-2020 | Onderzoek | Uitgave 9/2020

Huisarts en wetenschap 9/2020

Patiënten stellen meer praktische vragen aan de huisarts

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2020
Auteurs:
Maartje Meijers, Tim olde Hartman, Sandra van Dulmen, Janneke Noordman
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een bewerkte vertaling van: Meijers et al. Shifts in patients’ question-asking behaviour between 2007 and 2016:​ An observational study of video-recorded general practice consultations. Patient Educ Couns 2020;103:1168-75.
Meijers MC, olde Hartman TC, Van Dulmen S, Noordman J. Patiënten stellen meer praktische vragen aan de huisarts. Huisarts Wet 2020;63(9):28-31. DOI:10.1007/s12445-020-0827-y.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Het is belangrijk periodiek te onderzoeken hoe het vraaggedrag van patiënten in de spreekkamer van de huisarts door de tijd verandert. Dat vormt namelijk een van de indicatoren van de patiëntparticipatie, die in Nederland de laatste jaren steeds meer gestimuleerd wordt. Het blijkt dat patiënten in 2016 minder vragen stelden dan in 2007, terwijl de gemiddelde consultduur toenam. Het type vragen veranderde significant: het aantal medische vragen nam af, terwijl het aantal vragen van meer praktische aard (bijvoorbeeld over financiën en logistiek) groeide, vooral onder laagopgeleide patiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2020

Huisarts en wetenschap 9/2020 Naar de uitgave