Skip to main content
Top

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

14. Patiënten met multimorbiditeit en polyfarmacie

Auteurs : dr. A. W. Wind, prof. dr. R. J. van Marum

Gepubliceerd in: Het geneeskundig proces

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Patiënten met multimorbiditeit en polyfarmacie vormen vaak een puzzel voor de dokter. Want welke symptomen en klachten hangen samen met welke ziekte van deze patiënt? Of komen de klachten uitsluitend door veroudering? Welke medicatie voegt echt wat toe aan de kwaliteit van leven en bij welke zijn de nadelen groter dan de voordelen? En hoe beïnvloedt het een het ander? Wat is voor deze patiënt het meest belangrijk? En hoe is dat over een jaar? Wat kunnen we nu doen om problemen in de toekomst te voorkomen of de gevolgen te beperken? Hoe stem ik mijn beleid goed af met andere hulpverleners? Goede zorg leveren aan ouderen betekent: de patiënt kennen, rekening houden met diens wensen, continu verschillende zaken afwegen, samenwerken met alle betrokkenen en samen met de patiënt keuzes maken. In dit hoofdstuk bieden we handvatten voor het maken van deze intrigerende en intensieve puzzel!
Literatuur
2.
go back to reference NHG, LHV, Laego (2017). Visie huisartsenzorg voor ouderen. Samen werken aan persoonsgerichte zorg. Utrecht: NHG, LHV, Laego. NHG, LHV, Laego (2017). Visie huisartsenzorg voor ouderen. Samen werken aan persoonsgerichte zorg. Utrecht: NHG, LHV, Laego.
3.
go back to reference NHG (2017). LESA Zorg voor kwetsbare ouderen. Utrecht: NHG. NHG (2017). LESA Zorg voor kwetsbare ouderen. Utrecht: NHG.
4.
go back to reference KNMG-standpunt (2010). Sterke medische zorg voor kwetsbare ouderen. Utrecht: KNMG. KNMG-standpunt (2010). Sterke medische zorg voor kwetsbare ouderen. Utrecht: KNMG.
Metagegevens
Titel
Patiënten met multimorbiditeit en polyfarmacie
Auteurs
dr. A. W. Wind
prof. dr. R. J. van Marum
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2261-9_14