Skip to main content
main-content
Top

18-04-2012 | Nieuws

Patiënt kan via internet medisch dossier inzien

Patiënten van het UMC St Radboud kunnen binnenkort via internet thuis hun eigen medisch dossier raadplegen, om labuitslagen, verwijsbrieven, afspraken en nieuwe onderzoeken te bekijken. Hiermee is het Nijmeegse ziekenhuis de eerste in Nederland.

Patiënten zich eerst eenmalig persoonlijk bij het ziekenhuis aanmelden met een geldig identiteitsbewijs en mobiele telefoon. Met de toegangscode kunnen patiënten zich vervolgens thuis inloggen met hun DigiD ‘MijnRadbouddossier’ via de website van het ziekenhuis. Op termijn zijn ook röntgenfoto’s en aantekeningen te raadplegen.

Het project maakt deel uit van de campagne ’de patiënt als partner’, vertelt projectleider Jan Kremer. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de patiënt steeds meer de regie wil voeren over zijn of haar behandeling en daar samen met de zorgverleners aan wil werken.’  Binnenkort zullen ook vijftig communities online gaan, waar patiënten ervaringen kunnen uitwisselen en kennis delen. Bijvoorbeeld op het gebied van oncologie, ivf en reuma. Verpleegkundigen zullen hier een cruciale rol in spelen, zegt Kremer. ‘Per community zijn vijf à toen verpleegkundigen actief, die binnen 24 uur vragen van patiënten proberen te beantwoorden of de vraag doorspelen naar de arts. Negentig procent van de vragen zijn praktisch of psychosociaal van aard, dus bij uitstek geschikt om door een verpleegkundige te laten beantwoorden.’ De verpleegkundigen worden overigens niet vrijgepland om de vragen te beantwoorden, dit doen ze onder werktijd of in hun eigen tijd.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.