Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2009 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 7/2009

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2009

Partners in de gezondheidszorg: visies van mantelzorgers op gedeelde zorgverantwoordelijkheid tussen overheden, cliënten, mantelzorgers en zorgverzekeraars

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2009
Auteurs:
Deirdre M. Beneken genaamd Kolmer, Agnes Tellings, John Gelissen
Belangrijke opmerkingen
Tranzo, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit van Tilburg en Expertisecentrum Familiezorg, Tilburg
Afdeling Pedagogische Wetenschappen & Onderwijskunde, Faculteit Sociale Wetenschappen, Radboud Universiteit, Nijmegen
Departement Methoden en Technieken, Faculteit Sociale Wetenschappen,Universiteit van Tilburg
Dr. Deirdre M. Beneken genaamd Kolmer, Tranzo, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit van Tilburg, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg, tel. 013-4662969/3164, e-mail: d.m.beneken@uvt.nl
Voor publicatie aanvaard in augustus 2009.

Samenvatting

Deze studie gaat over de visie(s) van mantelzorgers op de verdeling van zorgverantwoordelijkheid tussen overheid, cliënten, mantelzorgers en zorgverzekeraars. Er is aan de hand van Latente Cluster Analyse onderzocht of er verschillende clusters van mantelzorgers van elkaar te onderscheiden zijn en of er een relatie is tussen het behoren tot een cluster en het ervaren van zorgstress en/of zorgvreugde en diverse achtergrondkenmerken. Drie clusters van mantelzorgers zijn van elkaar te onderscheiden: ‘samen zorgen’; ‘individu zorgt’ en ‘overheid zorgt’. Mantelzorgers uit cluster 1 hebben zowel een grote voorkeur voor overheidszorgverantwoordelijkheid als voor individuele zorgverantwoordelijkheid. Mantelzorgers uit cluster 2 hebben de voorkeur voor individuele zorgverantwoordelijkheid en mantelzorgers uit het derde cluster prefereren een hoge mate van overheidszorgverantwoordelijkheid. Niet werkende mantelzorgers en mantelzorgers met een laag opleidingsniveau hebben meer kans om tot cluster 2 (individu zorgt) te behoren en dit cluster heeft een grotere kans op zorgstress. De drie clusters kunnen als uitgangspunt dienen voor beleidsmakers en beroepkrachten in hun plan van aanpak voor het ondersteunen van mantelzorgers.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2009

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2009 Naar de uitgave