Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2016 | Uitgave 7/2016

Tandartspraktijk 7/2016

Parodontitis en de algemene gezondheid

Wat is de impact van parodontitis op de rest van het lichaam?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 7/2016
Auteurs:
Dr. Monique Danser, Dr. Renske Thomas
Belangrijke opmerkingen
Dr. Monique Danser is als parodontoloog NVvP werkzaam op de afdeling Parodontologie van het ACTA. Ze behandelt patiënten in de stafkliniek en geeft onderwijs binnen de tandheelkunde opleiding en de post-graduate opleiding tot parodontoloog. Ze is in 1996 gepromoveerd op het proefschrift: ‘The prevalence of periodontal bacteria colonizing the oral mucous membranes’.
Dr. Renske Thomas voltooide haar opleiding tot parodontoloog aan het ACTA/UMCG in 2012. Van 2012 tot 2015 was zij werkzaam bij de Parodontologie Praktijk Zwolle. Sinds 2015 is ze verbonden aan de Praktijk voor Parodontologie en Implantologie in Arnhem. Daarnaast is ze onderzoeksmedewerker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en redacteur van de TP.
Delen uit deze tekst zijn afkomstig of bewerkt uit het artikel: R.Z. Thomas et al. Parodontitis en systemische ziekten - van wetenschap naar praktijk. NTvT oktober 2015. Referenties zijn daarin te vinden.
Met dank aan collega-parodontoloog Wijnand Teeuw voor het beschikbaarstellen van de afbeeldingen.

Samenvatting

Parodontitis is een multifactoriële complexe aandoening waarbij onder meer plaque, genetische factoren, omgevingsfactoren en gastheerfactoren een rol spelen. Ernstige parodontitis komt bij 10-15% van de Nederlanders voor. In 2014 rapporteerde de WHO dat met 750 miljoen mensen die parodontitis hebben dit de op vijf na meest voorkomende ziekte is! Bij deze patiënten is verlies van elementen en dus van kauwvermogen een risico. Een slechte mondgezondheid door chronische parodontitis kan leiden tot een ander voedingspatroon, verminderde kwaliteit van leven en heeft een invloed op de algehele gezondheid. Parodontitis deelt meerdere risicofactoren met hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en chronische luchtwegaandoeningen. Parodontitis kan meestal voorkomen worden, is gemakkelijk te diagnosticeren en in de meeste gevallen goed te behandelen. Wat kunnen wij als tandarts hiermee?

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2016

Tandartspraktijk 7/2016 Naar de uitgave

Report

Geschokt