Skip to main content
main-content
Top

04-07-2012 | Nieuws

Parkinsonpatiënt beweegt beter na slaap

Slapen heeft een gunstig effect op patiënten met de ziekte van Parkinson. Bijna de helft van hen beweegt gemakkelijker na een middagdutje of na een nacht slaap. Dat blijkt uit onderzoek van Sebastiaan Overeem van het UMC St Radboud.

Slaapgeneeskundige Overeem onderzocht het effect van slaap op bewegen bij ruim tweehonderd Parkinsonpatiënten. Bij twintig procent van de patiënten verbeterden de motorische functies na een nacht slaap en bij nog eens twintig procent verbeterden dit na zowel nachtrust als na een middagdutje. Bij tien procent van de patiënten trad de slaapwinst alleen op na het middagdutje. ‘Na een nacht zonder medicatie zou je eerder het tegendeel verwachten’, aldus Overeem.

De onderzoekers hebben gekeken of er factoren zijn, die bepalend zijn voor de slaapwinst. Er blijkt geen verschil te zijn in factoren zoals het tijdstip van het ontstaan van de ziekte, de duur of het type behandeling. Dat willen de onderzoekers verder onderzoeken. Overeem: ‘Nu berust het voordeel nog op de eigen ervaring, in een volgend onderzoek willen we bekijken of we die verbetering in motoriek ook echt objectief kunnen meten.’

De resultaten van het onderzoek zijn online gepubliceerd in het Journal of Parkinson’s Disease.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.