Skip to main content
main-content
Top

25-03-2014 | Nieuws

ParkinsonNet: revolutionair zorgconcept voor chronische ziekten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De geïntegreerde zorg van het landelijke ParkinsonNet geeft patiënten meer zeggenschap over hun leven en is bovendien goedkoper dan de standaardzorg. Dat schrijven prof. Bas Bloem en dr. Marten Munneke van het Radboudumc in een artikel in het British Medical Journal (BMJ) dat 20 maart is verschenen. Een revolutionair zorgconcept, stelt de BMJ, dat ook de zorg voor veel andere chronische aandoeningen, zoals reuma, diabetes en COPD, naar een hoger niveau kan trekken.

 

ParkinsonNet werd, met een ZonMw-subsidie uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek, in 2004 in Nijmegen en omgeving ontwikkeld. In 2009 ontving dit veelbelovende project van ZonMw het predikaat ‘Parel der parels’ en werd financiële ondersteuning gegeven voor de verdere implementatie van ParkinsonNet. Bas Bloem, hoogleraar neurologie in het Radboudumc: “We zijn met ParkinsonNet begonnen om zorgprofessionals een gerichte parkinsontraining te geven en om de communicatie tussen hen en de patiënten te verbeteren. Via het online platform kunnen patiënten informatie vinden over mogelijke behandelingen en kunnen zij zelf professionals zoeken die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van mensen met Parkinson. Op dit moment bestaat ParkinsonNet uit 66 regionale netwerken met bijna 3.000 opgeleide experts uit vijftien verschillende disciplines.”
 
Kosteneffectiviteit
De kosten voor het opzetten van een netwerk zijn 5 miljoen euro. Als het eenmaal draait, kost het nog 1,5 miljoen euro per jaar. Eerdere onderzoeken hebben de kosteneffectiviteit van ParkinsonNet al aangetoond. De besparingen variëren van 3.00 euro tot meer dan 1.500 euro per patiënt per jaar. Daarnaast kwam naar voren dat patiënten in de ParkinsonNet-regio’s 55 procent minder heupfracturen oplopen en ze vaker en betere fysiotherapie krijgen. Zorgverleners die aangesloten zijn, hebben meer kennis en werken vaker volgens de richtlijnen.
 
Betere zorg tegen lagere kosten
“Patiënten zijn erg tevreden over de zorg door ParkinsonNet professionals en professionals zijn blij met die erkenning door patiënten en stellen het overleg binnen het netwerk met deskundige collega’s bijzonder op prijs”, zegt Marten Munneke, directeur van ParkinsonNet. Onderzoek wijst uit dat deze aanpak niet alleen tot beter geïnformeerde patiënten en meer kwaliteit van zorg leidt, maar ook dat het landelijk tot een enorme kostenbesparing heeft geleid van mogelijk 20 miljoen euro.

 
Ga naar de publicatie in British Medical Journal (BMJ): ‘Revolutionising management of chronic disease: the ParkinsonNet approach’.

 

Voor meer informatie: ParkinsonNet.

 

Bron: zonmw.nl

Beeld: Fotolia
 

Tip

 

Lees meer over de Ziekte van Parkinson in het boek Neurorevalidatie bij centraal neurologische aandoeningen, hoofdstuk 2 Symptomatologie in de praktijk bij de ziekte van Parkinson.

 

Met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal zijn ‒ onder andere ‒ alle boeken gratis digitaal beschikbaar.

 

Meer artikelen over fysiotherapie Algemeen of Geriatriefysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.