Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Wetenschap | Uitgave 6/2012

GZ - Psychologie 6/2012

Parafilieën in de DSM: vooroordeel of functioneel?1

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 6/2012
Auteurs:
H. Brouwers, prof. dr. L. Woertman
Belangrijke opmerkingen
1 Gebaseerd op de scriptie ‘Paraphilias and the construction of normative sexuality; a Foucauldian analysis of psychodiagnostic manuals.’, geschreven door Hanneke Brouwers ter afronding van de Bachelor Liberal Arts & Sciences aan de Universiteit Utrecht, april 2011.
Auteur
Hanneke Brouwers, Onderwijsassistent Liberal Arts & Sciences, Universiteit Utrecht.
Co-auteur:
Prof. Dr. Liesbeth Woertman, Onderwijsdirecteur Psychologie, Universiteit Utrecht.

Samenvatting

In deze opiniërende bijdrage wordt de vraag gesteld of de diagnostische categorie van de parafilieën een klinisch voordeel biedt, of dat deze voornamelijk een maatschappelijk oordeel over seksualiteit weergeeft. Aan de hand van de geschiedenis van parafilieën en de psychiatrie, de inhoud van de DSM-IV en de gevolgen van classificatie, worden er vraagtekens gezet bij de klinische neutraliteit van deze diagnose. Er wordt beargumenteerd dat, met betrekking tot seksualiteit, het belangrijk is voor behandelaars om zich bewust te zijn van de rol die maatschappelijke en persoonlijke normen spelen in het diagnostische proces en om kritische kanttekeningen te plaatsen bij classificaties in de DSM.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

GZ - Psychologie 6/2012 Naar de uitgave